Beer Spa Bath & Barley: zen trenutak u užurbanom Briselu

Pivski spa centri su tradicija u Češkoj, ali ne i u Briselu.

Nakon putovanja u Češku i posete pivskom spa centru, dvoje mladih belgijskih prijatelja vratilo se kući sa hidriranom kožom i planom da lansiraju prvi belgijski pivski spa u srcu Brisela.

Smešten u zasvođenom podrumu u centru Brisela, Bath & Barley je moderni pogled na tradicionalni češki pivski spa iz dizajnerskog studija WeWantMore. Pivski spa centri nude tretmane na bazi piva, pre svega pivske kupke u kojima se gosti opuštaju u vodi pomešanoj sa hmeljem, sladom i lekovitim biljem.

„Pivski spa centri su tradicija u Češkoj, ali ne i u Belgiji, uprkos bogatoj pivskoj kulturi naše nacije“, objašnjava studio. „Primetili smo da je većina čeških pivskih spa centara više pivo nego banje – mračno, puno neona, sa atmosferom kao u pabovima. Ovo nije bila naša ideja o umirujućem wellness iskustvu. Umesto toga, odlučili smo da stvorimo osećaj opuštenosti i intimnosti, ali sa vezom sa onim što razlikuje Bath & Barley: kupanje i belgijsko pivo.“

Da bi ostvario ovu viziju, studio se oslanjao na paletu sirovih prirodnih materijala kao što su štukatura od kreča, drvo i slama, zajedno sa bakrom i vitražima kako bi dočarao belgijsku srednjovekovnu kulturu. Spa centar je podeljen na dva sprata, sa hrastovim kadama smeštenim u zasvođenom podrumu i uokvirenim mašinama za točeno pivo, gde gosti mogu sebi natočiti kriglu.

Nakon rituala kupanja, gosti mogu da koriste saunu ili da se odmaraju u salonu koji im omogućava da se „povežu sa prirodom“, navodi WeWantMore. „Dizajn podržava društveno blagostanje i predstavlja jedinstveno bekstvo od svakodnevne vreve“, poručuju iz arhitektonskog biroa.

„Prirodni miris osušenih ječmenih grana koje vise sa plafona doprinosi čulnom iskustvu i stvara intimno raspoloženje“, kažu iz studija. Crkvene ilustracije iz vizuelnog identiteta Bath & Barley integrisane su u enterijer u obliku paravana za privatnost, koji podsećaju na vitražne crkvene prozore i čelične balustrade koje prikazuju različite korake procesa pivarstva.

Luxury Experience