U Berlinu se otvara brutalni butik Balenciaga

Balenciagin novi vodeći butik u Berlinu zasnovan je na sirovoj arhitekturi, omaž brutalizmu i industrijskoj estetici.

U Berlinu je otvoren prvi butik popularnog modnog brenda Balenciaga. Nalazi se u okrugu Šarlotenberg na zapadu grada u neoklasičnoj zgradi Haus Cumberland - arhitektonskom spomeniku projektovanom 1910-ih godina.

Prodavnica zauzima prostrane prostorije ukupne površine 296 kvadratnih metara u prizemlju i odmah mami poglede prolaznika ogromnim lučnim izlozima. Ali unutra, posetioce čeka iznenađenje! Bez zlata i bujnog dekora, bez svetlih boja i obojenog osvetljenja - samo lakonski, jednobojni prostori, carstvo sivo-crnih nijansi, sjajni metal i beton.

Enterijer je zasnovana na novom konceptu brenda, koji Balenciaga sam definiše kao sirovu arhitekturu: „Želeli smo da stvorimo efekat nepotpunosti i hrapavosti, što je daleko od onoga što obično vidite u sjajnom dizajnu modnih butika.

Zaista, brutalne hale sa cevima koje vire na plafonu i betonskim zidovima više podsećaju na zgradu fabrike nego na modni butik. Zidovi su obloženi betonskim pločama, a pod je takođe obložen kvadratnim pločama od betona (isto kao i trotoar ispred prodavnice). Istorijske reference su ključne za ovaj projekat, kaže brend - pa čak i izbor materijala kao što je beton povezan je sa bogatim modernističkim arhitektonskim nasleđem Berlina.

Za izlaganje robe duž zidova postavljene su aluminijumske police između kojih u nišama vise ogledala. Neki od odevnih predmeta biće izloženi na specijalnim tankim aluminijumskim šinama - takođe starim.

Prema rečima dizajnera Balenciage, takvi detalji daju prostoru prodavnice poseban šarm. Koncept Raw Architecture je takođe evidentan u izboru nameštaja. U svakoj od sala nalaze se grupe taburea obloženih crnom kožom.

Inače, ovo nije prvi Balenciaga butik uređen u novom stilu. Ranije se sličan brutalni prostor otvorio u Londonu.