Zenith predstavlja El Primero Shadow

Baziran na starom časovniku koji je pronađen na tavanu njihove manufakture, Chronomaster Revival Shadow je novi pristup bogatoj istoriji ovog brenda…

Prošle godine, Zenith je proslavio pedesetu godišnjicu svog El Primero mehanizma, sa nekolicinom retro izdanja koja su okupirala pažnju svih kolekcionara širom sveta. Ovoga puta, Zenith nam predstavlja novi pristup svom uticajnom hronografu, dokazujući da oni poseduju zaista pregršt istorije koja se može iskoristiti u moderno doba.

Iako je danas slavljen kao prvi automatski hronografski mehanizam visoke frekvencije u svetu, El Primero je poprilično neslavno prošao nakon svog lansiranja 1969.godine, jer je Seiko uzdrmao industriju mehaničkih časovnika debitujući sa svojim Quartz Astron. Kako se sve više luksuznih časovničara okretalo snazi bazerija, Zenith časovničar, Čarls Vermo, čuvao je El Primero mehanizam na tavanu svoje radionice. Decenijama kasnije, ovaj model mehanizma pronašao je svoje mesto u časovnicima brojnih brendova, kao što su Ebel, Dunhill, TAG Heuer i Rolex.

Najnoviji Zenith El Primero model, misteriozno nazvan Shadow, može biti najuzbudljivija verzija do sada, koja je bazirana na prethodno izgubljenom prototipu iz sedamdesetih. Zenith je zadržao ugaoni oblik kućišta prototipa, crni brojčanik sa belim indeksima i praktičnu dimenziju od 37mm, ali je novi Shadow opremio El Primero 400 mehanizmom, koji se originalno nalazio u A384 modelu.

Novi model se naziva Shadow, jer je prototip na osnovu kog je kreiran otkriven u tamnom, skrivenom kutku njihove radionice. “Pre nešto manje od godinu dana, tražili smo dokumenta i arhive u jednom delu tavana, gde inače ne idemo, i naišli smo na kutiju sa tri prototipa, proizvedena 1971.godine, za koje se verovalo da su izgubljeni. Odlučili smo da ih montiramo u A384 kućište kreirano od titanijuma, pa smo tako dobili fantastičnu mešavinu tradicionalne strane oblika A384 modela i modernog aspekta materijala”, izjavio je Džulijen Tornare, CEO Zenith brenda.

Cena ovog fantastičnog modela je 8.100 dolara, a za sada nismo sigurni da li je u pitanju limitirana edicija.