Zenith osvežava svoj ikonični model iz šezdesetih

Satovi ne mogu biti više inspirisani retro stilom od novog Chronomaster Revival A385 modela, hronografa legendarne švajcarske kompanije Zenith...

Kao kratak predah i osvrt na unikatnu seriju 1969 El Primero satova ovog brenda, prvog automatskog hronografa visoke frekfencije na svetu, njihova reprodukcija se razlikuje od originalnih A385 modela u samo par malih detalja - kupolasti safirni poklopci zamenili su akrilno staklo svojih prethodnika, dok poleđina brojčanika, sada nudi uvid u El Primero mehanizam i njegovu zatvorenu zadnju stranu.

Inverznim inženjeringom kreirani od strane Zenith tima, koji se oslanjao na originalne nacrte i proizvodne planove kako bi kreirao nove modele, savremeni restilizovani satovi retro linije u svakom pogledu oživljavaju izgled i osećaj edicije iz 1969. godine. Smešten u kućištu tonneau oblika od nerđajućeg čelika veličine 37 mm, najistaknutiji detalj ovog sata, braon gradijentni brojčanik, koji postaje sve tamniji prema svojim ivicama i stvara efekat vinjete, dekorisan je crvenom kazaljkom hronografa i srebrnasto-belim hronografskim brojačima. Lice novog sata kompanje Zenith, kao i njegove proporcije, potpuno su identični originalu.

“Odluka za lansiranje verne reprodukcije Chronomaster A385 modela, predstavljala je logičan korak za našu kompaniju, nakon što smo predstavili redizajnirane linije A384 i A386 modela u proteklih nekoliko godina i postavili ih u originalnom katalogu iz 1969.,” izjavio je generalni direktor švajcarskog brenda, Žulien Tronare. “A385 je definitivno jedan od najikoničnijih El Primero modela sa kraja šezdesetih i bili smo potpuno spremni da oživimo njegov gradijent brojčanik, koji je bio unikatan i vizuelno veoma zadovoljavajuć na originalnim satovima.”

Jedan razlog zbog kog El Primero A385 – jedan od tri modela kreirana od nerđajućeg čelika koji su predstavljeni 1969.godine kako bi bili opremljeni El Primero hronografskim mehanizmom, zajedno sa prethodno pomenutim A384 i A386 – i dalje traje, jeste njegova reputacija koju je zaradio tokom sedamdesetih godina prošlog veka u okviru operacije Sky, kada je slavni časovničarski brend vezao ovaj model na opremu za sletanje Air France Boeing 707 aviona, kako bi odleteo iz Pariza i do Njujorka, šest sati kasnije, stigao bez oštećenja, u savršenom radnom stanju.

Sve ovo se dešavalo se u zoru kvarcne revolucije, koja je umalo uništila švajcarsku industriju satova sedamdesetih godina, što celokupnu priču čini daleko interesantnijom. Chronomaster Revival A385 dostupan je sa čeličnom narukvicom, modernom reinterpretacijom Gay Freres modela koji su pratili ranije El Primero satove, ili svetlo braon kožnim kaišima, zaduženim za stvaranje unikatne patine tokom vremena.

Iako je cena modela sa narukvicom za sada ostala u tajnosti, verzije sa kaišima poseduju startnu cenu od 7.700 dolara i biće dostupni od sledećeg februara.