Unikatni Rolex Daytona oborio rekord aukcijske prodaje

Ultra retki platinasti Rolex Cosmograph Daytona sa lapis lazuli brojčanikom postavio je novi rekord na aukciji, koja je održana u Hong Kongu...

Aukcijska kuća Sotheby’s, nazvala je ovaj časovnik „neverovatno istorijski važnim i unikatnim“, dok je on uspeo da zaradi 3.27 miliona dolara, što je od tri do šest puta više od vrednosti koja mu je dodeljena pre nego što se aukcija održala. Ovaj unikatni Rolex proizveden je 1999.godine na samom kraju perioda tokom kog je Rolex koristio Zenith El Primero automatski mehanizam u svojim Daytona modelima.

Rolex je zamenio Zenith mehanizam sopstvenim automatskim hronografom 2000.godine. Ono što ovaj model čini toliko retkim i posebnim, jeste njegovo kućište i materijal koji je korišćen za njegov brojčanik. U pitanju je jedini takav hrongoraf koji se pojavio na aukciji, a kako kaže juvelirska kuća, Cosmograph Daytona modeli sa platinastim kućištem, praktično se ne pojavljuju na tržištu.

Ponuđen od strane privatnog kolekcionara, ovaj časovnik je tek drugi primerak koji je poneo na sebi referencu 16516. Drugi model ima brojčanik kreiran od crnog sedefa, a aukcijski je prodat pre dve godine, po ceni od 872.100 dolara. U zvaničnom opisu sata, iz aukcijske kuće Sotheby’s kažu: „Dok je Rolex proizvodio automatik Daytona modele samo od nerđajućeg čelika, žutog i belog zlata ili kombinacije čelika i zlata duži niz godina, a samo jedan kupac je uspeo da dobije unikatno remek delo 1999.godine“.

Inače, rekord za sve Rolex Daytona modele drži Pol Njumanov model, Paul Newman Daytona, koji je aukcijski prodat po ceni od 17.75 miliona dolara pre tri godine.