Unikatni časovnik koji obara sve rekorde

Legendarni i unikatni Patek Philippe ref.3448 časovnik bez faze meseca, biće deo predstojeće Christie's aukcije koja će se održati u Hong Kongu, gde će, najverovatnije, postaviti novi svetski rekord...

Časovnik sa referentnim brojem 3448, koji je bio u proizvodnji između 1962. i 1981.godine, bio je prvi automatski perpetualni kalendar sa potpisom ovog brenda, zbog čega je izuzetno važan u njihovoj istoriji. Patek Philippe brend je kreirao nekoliko primeraka bez faze meseca, sa nadimkom Senza Luna, ali je model koji će se naći na aukciji jedini sa mehanizmom za prestupnu godinu smeštenim ispod brojčanika. Prema navodima, on je pripadao Alenu Banberiju, koji je jedna od najuticajnijih figura u istoriji brenda, pored Henrija i Filipea Sterna. Banberi se pridružio čuvenom brendu 1965.godine, i imao je vitalni značaj za njihov uspeh, radeći za kompaniju skoro 50 godina. On je takođe pomogao Filipu Sternu da sastavi neverovatnu kolekciju satova i časovnika, koja sada predstavlja Patek Philippe Muzej.

Ono što njegov unikatni model čini omiljenim među ljubitlejima brenda, jeste činjenica da je on jedan jedini sa detaljnom dokumentacijom i prikazom prestupne godine koji smo već pomenuli. Banberi je unikatni časovnik dobio na poklon 1975.godine i nosio ga je čak dvadeset pet godina. Prema navodima, 1999.godine, Banberi ga je prodao kako bi imao novac za kupovinu novog doma, u kom i dan danas živi.

Časovnik je ponovo promenio vlasnike 2008.godine, i trenutno je u posedu cenjenog kolekcionara iz Azije. Aukcija na kojoj će biti određena njegova sudbina održaće se 22.maja ove godine, a očekuje se da će dostići cenu između 3.1 i 5 miliona dolara.