Ultra-retki Rolex traži novog vlasnika

Čak i časovnik koji je toliko obožavan i poznat kao Rolex Submariner nije bio savršen kada se tek pojavio...

Ako želite da se uverite u ovu tvrdnju, morate bolje pogledati jedan rani primerak ovog časovnika, koji će se naći na aukciji. Model o kom se radi, Ref. 6536/1, potiče iz 1955.godine, biće ponuđen kao deo Phillip's Geneva Watch Auction XVIII. Iako nije radikalno drugačiji od ronilačkih modela koji su postali ključni delovi brojnih kolekcija, bliži pogled na njega otkriva nam da je slavni brend tada još uvek eksperimentisao sa izgledom sada ikoničnog dizajna.

Časovnik o kom govorimo, predstavljen je dve godine nakon uvođenja Submariner 1953. Rolex možda predstavlja nove iteracije ležernim tempom u današnje vreme, ali tada, dvogodišnji period čekanja između 1953 i 1955 modela ispunjen je lansiranjem tri različite Submariner reference, pre nego što je ova o kojoj govorimo stigla. 6536/1 se na kraju zadržao sve do 1959.godine.

 

 

Primerak o kom se radi dobio je kućište prečnika 37 mm kreirano od nerđajućeg čelika, koje je akcentovano bazom bez oznaka. Uprkos činjenici da je star 66 godina, model je u besprekornoj formi. Njegovi glomazni lugovi i baza jedva da imaju bilo koji znak nošenja. Ono što je još impresivnije, jeste koliko vibrantno brojčanik i njegovi ispisi izgledaju nakon svih ovih decenija. Brojčanik takođe na sebi nosi maleni detalj koji se retko može videti na drugim Submariner modela - dubinsku oznaku kreiranu crvenim ispisom, bez obeležavanja metara ili stopa vodootpornosti. Jedini primerci ove reference koji nose takav detalj kreirani su 1955.godine, što ih čini posebno poželjnim među kolekcionarima.

 

"Zaista možete videti DNK Submariner modela kakav danas znamo. Kada odete u Rolex butik, možete videti da on ima ronilačku bazu, fluorescentne markere, Oyster narukvicu, a neretko, te elemente prihvatamo zdravo za gotovo. Ipak, kada pogledate časovnik i vidite kako je originalno dizajniran tokom pedesetih, možete videti kontinuitet dizajnerskog jezika, što će vas navesti da još više cenite njegovo postojanje", objašnjava specijalista za časovnike Phillips aukcijske kuće, Tifani To.

 

Ovaj retki, rani Submariner će biti aukcijski prodat narednog vikenda, mada već sada možete dati svoj doprinos aukciji putem Phillips sajta. Aukcijsa kuća očekuje da će se prodati po ceni između 54.000 i 109.000 dolara. Ukoliko propustite ovu priliku, znajte da ovo svakako nije jedini ekskluzivni Rolex koji se može kupiti.