Stilski povratak u veličanstvene osamdesete

Časovničari mogu osećati nostalgiju prema osamdesetim takođe, po svemu sudeći…

Breitling je upravo predstavio svoju odvažnu novu Super Chronomat kolekciju, inspirisanu Frecce Tricolori časovnikom, koji je brend kreirao za akrobatsku flotu italijanske avijacije 1983.godine. Osvežena petodelna serija uključuje koloritni trio B01 44 stilova i dva 44 Four Year Calendar modela.

Ostajući verni originalnom Chronomatu, koji je debitovao 1984.godine, specijalne kopče svakog modela štite njegov safirni kristal. Kopče smeštene na pozicijama tri i devet sati su takođe promenljive, pa ih kolekcionari mogu koristiti za brojače ili slično tome. Sa kućištem koje meri 44 milimtera, svi modeli su dobili bazu od nerđajućeg čelika sa keramičkim insertima, što se po prvi put dešava u Chronomat seriji. Takođe, možete birati između gumenih kaiševa sa Rouleaux inspiracijom ili Breitiling ikoničnog metalnog kaiša sa leptir kopčom. Novo izdanje kreirano je uz upotrebu vrhunskih injekcionih tehnika oblikovanja, a dolazi u tri interesantne teksture – matte, slick ili woven.

Super Chronomat B01 44 modeli doalze u tri varijante – dve su dobile kućišta od nerđajućeg čelika sa plavim ili crnim kombinacijama baze i brojčanika. Treća verzija ponuđena je u bogatoj braon kombinaciji, sa kućištem od 18-karatnog crvenog zlata. Svi modeli imaju kontrastne brojače hronografa, koje pokreće COSC sertifikovani Breitling Manufacture Caliber 01, koji dolazi sa rezervom energije u trajanju od 70 sati. Osim toga, svi modeli su vodootporni do dubine od 200 metara. Kao bonus, možete se takođe odlučiti za B01 44 časovnik sa crnim brojčanikom i Universal Time Coordinated modulom koji je utisnut u Rouleaux narukvicu. Breitling element koji datira sa početka osamdesetih, UTC modul koji dozvoljava praćenje druge vremenske zone, takođe je prisutan.

Alternativno, Super Chronomat 44 Four Year Calendar modeli imaju polu-perpetualni mehanizam kalendara, koji se mora prilagođavati svake prestupne godine, ili na svaki 1.461 dan. Model je dostupan sa crnim brojčanikom sa ton-na-ton brojačima hronografa, bazom od nerđajućeg čelika sa crnim keramičkim insertima i elementima od 18-karatnog crvenog zlata. Tu je i plava opcija brojčanika, koja je dobila takođe ton-na-ton brojače i bazu od 18-karatnog crvenog zlata sa plavim keramičkim insertima. Oba modela su vodootporna do 100 metara i pokreće ih Breitling Caliber 19, COSC sertifikovani hronografski mehanizam, sa polu-perpetualnim kalendarom, sa prikazom dana, datuma, meseca i faze meseca.

Davne 1984.godine, lansiranje Breitling Chronomat časovnika obeležilo je povratak na scenu za mehaničke švajcarske časovnike, nakon dominacije kvarcnih mehanizama tokom sedamdesetih. Sa svojim odvažnim proporcijama, model je mogao da zaseni tanje kvarcne modele.

Na kraju, možemo još reći da Breitling Super Chronomat B01 44 modeli imaju početnu ceu od 8.500 dolara, koja ide sve do 23.650. Sve detalje možete pronaći na zvaničnom sajtu brenda.