Simplicity - ručno izrađeni časovnik koji obara rekorde

Novi aukcijski rekord postavio je časovnik ograničenog izdanja, Simplicity, koji je delo nezavisnog švajcarskog časovničara, Philippe Dufour…

Prema navodima, ovaj časovnik prodat je po ceni od 1.21 milion dolara tokom Phillips časovničarskoj aukciji u Ženevi. Časovnik je brzinom svetlosti pretekao procenjenu cenu između 200.000 i 400.000 švajcarskih franaka. Sasvim novi časovnik je prvi iz serije sa 21 modelom, koja je nazvana Simplicity 20th Anniversary, a koju je Dufour kreirao kako bi obeležio 20 godina od lansiranja ikonične Simplicity kolekcije.

Nakon što je postao poznat kreirajući ekstremno komplikovane časovnike, Philippe Dufour je predstavio Simplicity 2000.godine. Originalno osmišljeni kao kreacija ograničenog izdanja sa samo 100 komada, Simplicity linija dobila je čak 200 iteracija zbog neverovatnog interesovanja kolekcionara. Ručno izrađeni upotrebom tradicionalnih švajcarskih horoloških tehnika, ovaj časovnik koji predstavlja samo tačno vreme jedan od je najređih i najpoželjnijih za koje su kupci spremni da plate neverovatno visoke cene.

Sasvim nova Simplicity 20th Anniversary kolekcija predstavila je jedinstvenu priliku časovničarskim kolekcionarima kako bi se domogli svog modela. Primerak koji je aukcijski prodat, a koji je obeležen kao 00/20. Novi model u najvećem delu svog dizajna koristi originalnu formulu koja ga je proslavila, ali ipak poseduje neka osveženja.

Njegovo kućište prečnika 37 mm kreirano je od roze zlata, dok je brojčanik dobio novi tamnosivi finiš sa Breguet brojevima i guilloche dezenom u centralnom delu. Takođe, nov je i PD logo na poziciji 12 sati, koji se može videti i na kruni. Pored toga, novi Simplicity ima poleđinu sa šarkama, za razliku od prethodnih modela koji su dobili običan safir. Od 21 numerisane edicije koje će biti kreirane za ovu kolekciju, po sedam će biti napravljeno u opcijama od belog i roze zlata, sa sedam komada od platine.