Rolex Daytona časovnici pogođeni globalnom recesijom na tržištu luksuznih satova

Rolex Daytona časovnici, nekada miljenici kolekcionara satova, sada su među najviše pogođenima globalnom recesijom na tržištu luksuznih časovnika, pri čemu su cene nekih modela pale za gotovo 7% u poslednjem mesecu na sekundarnom tržištu...

Cene polovnih kolekcionarskih satova drastično padaju, a mnogi poželjni Rolex Daytona modeli spadaju među najteže pogođene u ovoj velikoj recesiji luksuznih satova. Cene polovnih Rolex satova neprestano padaju na sekundarnom tržištu, smanjujući se za 2,2% tokom meseca septembra, prema Bloomberg Subdial Watch Indexu, koji prati tržišnu cenu za 50 referenci. Najlošije performanse na Subdial indeksu tokom oktobra imao je Rolex Daytona referenca 116519, čija je prosečna cena pala za 6,1% u oktobru. Smatran poželjnim satom pre nekoliko godina, cena Rolex modela je pala za više od 17% u protekloj godini, dostižući prosečnu cenu od 28.703 dolara na sekundarnom tržištu.

Prosečna prodajna cena za Rolex Sea-Dweller Deepsea ref. 126660 pala je za čak 7,6% u poslednjih 30 dana, stavljajući je direktno na dno indeksa trenutno. Zapravo, dno indeksa je preplavljeno različitim Rolex modelima poput Daytona 16520 i Submariner Date Bi-metal 16613. Mesec oktobar nije bio naklonjen Rolex satovima ako je verovati Subdial indeksu. Interesantno je da je sat koji je najbolje prošao tokom oktobra takođe Daytona, ref. 116509. Model od 18-karatnog belog zlata sa svetlo plavim brojčanikom je ukinut od strane Rolexa ove godine, što je doprinelo rastu prosečne prodajne cene za 6,1% na 34.205 dolara.

Subdial napominje da cene nisu dosegle dno jer se svedoči većem pritisku na sekundarnom tržištu. Nadalje, kompanija sa sedištem u Hokstonu tvrdi da je od avgusta zabeležila povećanje ponude satova na sekundarnom tržištu za 5%, što ima potencijal da dodatno oslabi tržište. "Ono što vidimo je da prodavci smanjuju cene kako bi privukli kupce tokom praznične sezone", izveštava Subdial. Interesantno je da su modeli i brendovi nižeg nivoa, poput Cartiera i Omega, prošli relativno bolje, što pokazuje da se hajp oko nekih brendova poput Rolex i Patek Philippe konačno smirio i cene su se vratile na nivo pre pandemije.

Šta je Bloomberg Subdial Watch Index?

Subdial je indeks tržišta polovnih satova izražen u američkim dolarima koji je lansiran pre šest meseci od strane kompanije Subdial, osnovane u istočnom Londonu 2018. godine, a koja se bavi prodajom polovnih satova. Indeks se bazira na podacima kompanije i izgrađen je pre svega za globalnu publiku Bloomberga. Grafikon prati rast i pad cena za 50 luksuznih satova nižeg nivoa.

Luxury Experience