Revolucionarni novi Richard Mille časovnik

Časovničarski brendovi koriste keramiku u svojim kolekcijama od osamdesetih godina, kada je Rado, specijalista za kreiranje materijala otpornih na grebanje, iskoristio hi-tech keramiku za dizajn jednog modela po prvi put...

Moramo naglasiti da hi-tech keramika nije ništa poput tradicionalne keramike koja se koristi za izradu pločica, cigala i saksija, iako one zapravo dele neke osnovne osobine. Sva keramika je neorganska, nemetalna, i poseduje snažnu molekularnu vezu. Kao rezultat toga, obe vrste poseduju superiornu čvrstinu i neverovatno visoke stepene topljenja.

Avangardni časovničarski brend Richard Mille preneo je naše poimanje keramike na sasvim novi nivo, predstavljajući RM 11-05 Automatic Flybach Chronograph GMT, čije su kućište i baza u celosti proizvedeni od sivog cementa, keramičko-metalnog kompozita, koji je lakši od titanijuma i tvrd poput dijamanta. Tipično korišćen u svemirskoj i avio industriji, kao i u svetu automobila i balistike, cermet svoju boju dobija od kombinovanja metalik cirkonijuma sa keramičkim insertima visokih performansi.

Usavršavanje ovog materijala zahtevalo je godine istraživanja i razvoja u partnerstvu sa IMI Group, koja je specijalizovana za mikrotehnološka rešenja za luksuzne brendove. Zahvaljujući pionirskom „flash sintering“ procsu, sivi cermet ima gustinu od 4.1 g/cm3, što znači da je lakši od titanijuma i ima čvrstinu od 2.360 Vickersa.

Kompleksnost ocof časovnika nije duboka. Skeletonizovani automatski navijajući mehanizam kreiran od titanijuma sadrži leteći hronogragf sa brojačem za minute i štopericom na poziciji devet sati, meračem sati na poziciji 6 sati i UTC funkcijom, rotorom varijabilne geometrije i oko 55 sati rezervne energije.

Osim toga, ovaj model dolazi sa karbonskom TPT narukvicom, ograničen je na samo 140 komada, koji se prodaju po ceni od 215.000 dolara.