Retki časovnik napravljen za sultana od Bruneja oborio svetski rekord

Philippe Dufour upravo je postavio novi svetski rekord za nezavisne časovničare jednim izuzetno retkim modelom…

Časovnik o kom se radi je Grande et Petite Sonnerie, koji je prodat za 7.33 miliona dolara preko A Collected Man prošlog ponedeljka. Raritet je sada najskuplji nezavisni časovnik ikada prodat i jedan od 10 najskupljih časovnika koji su javno promenili svoje vlasnike.

Ručno izrađen od strane Dufora, koji se smatra jednim od najvažnijih živih nezavisnih časovničara, ovaj model je jedan od samo osam koji postoje i treći koji je napustio radionicu ovog majstora. Originalno je napravljen za sultana od Bruneja 1995.godine, a poslednji put se u javnosti pojavio pre deset godina.

Časovnik je deo najdelikatne serije slavnog majstora. Njegov visoko komplikovani mehanizam po prvi put se pojavio u Grande Sonnerie džepnom satu sa minutnim repetoirom, koji je Dufor razvio za Audemars Piguet, kako kaže londonski diler. Frustriran nedostatkom ličnih pohvala za dizajn, časovničar je odlučio da usavrši ovaj mehanizam za ručni sat i proizvede ga nezavisno, pod sopstvenim imenom.

Dufor je na Grande Sonnerie radio deset godina, i to veoma naporno. Krajnji rezultat je pravo dostignuće mehaničke precizonosti i melodične lepote. Poput svih Grande Sonneries, ovaj časovnik se oglašava za svaki sat i četvrt, ponavljajući sat. Takođe, on se može oglasiti na sat i petnaest minuta, bez ponavljanja sata, kao petite Sonnerie. Grande ili Petite Sonnerie opcije mogu se aktivirati uz pomoć selektora koji je skriven ispod baze časovnika. Dugme u koroni može aktivirati minutni repetoir, koji može oglasiti sate, četvrti i minute na zahtev.

Inače, ovo nije prvi Philippe Dufour časovnik koji je dobio basnoslovnu cenu. Tržište polovnih časovnika nezavisnih brendova nastavlja da cveta, pa su čak i daleko manje ekskluzivni modeli dostigli neverovatne cifre. U oktobru prošle godine, Philippe Dufour Simplicity model prodat je za 1.5 miliona dolara na aukciji.

Ukoliko želite da se uverite u njegovu lepotu, predlažemo vam da prelistate našu galeriju.