Prvi Aston Martin F1 sat napravljen od recikliranih karbonskih vlakana

Partnerstvo između Girard-Perregaux i Aston Martin brenda koje je počelo početkom 2021. iznedrilo je novi sat ograničenog izdanja.

Laureato Absolute Chronograph AMF1 Edition je prvi zajednički sat koji je posebno inspirisan timom Aston Martin Aramco Cognizant Formula One.

U takmičarskom svetu F1, samo delić sekunde može značiti razliku između uspeha ili neuspeha. Pored aerodinamike i snage motora, težina je od ogromnog značaja, stoga timovi kontinuirano istražuju nove inovativne materijale koji obećavaju da će obezbediti dragocenu uštedu težine. U ovom slučaju, tim AMF1 je preneo svoje neverovatno razumevanje laganih materijala u svet visoke horologije.

Ono što novi Girard-Perregaux sat čini posebnim je upotreba dva nova karbonska kompozitna materijala napravljena od ugljeničnih vlakana preuzetih iz trkačkih automobila tima 2021. Par najsavremenijih materijala ne samo da pomaže da ograničeno izdanje izgleda zapanjujuće, već nudi i funkcionalne prednosti. Ovaj revolucionarni sat objedinjuje dva sveta - mikromehaniku i ekstremne performanse Formule 1™.

Vrhunac Laureato Absolute Chronograph AMF1 izdanja je njegovo avangardno kućište od 4 mm koje je napravljeno od mešavine titanijumskog praha, obojene smole i obnovljenih ugljeničnih vlakana. Najsavremeniji materijal je napravljen korišćenjem procesa proizvodnje visoke tehnologije. To je takođe prvi model Laureato Absolute Chronograph koji je opremljen providnim safirnim poklopcem koji sadrži brend Aston Martin zajedno sa odštampanim logotipom tima.

Brojčanik ima prepoznatljivu AM šemu boja. Glavni brojčanik je prikazan u britanskoj trkačkoj zelenoj boji i ima završnu obradu zajedno sa ugraviranom teksturom dijamantskog uzorka koja je inspirisana originalnim logoom proizvođača automobila. Kazaljke koje pokazuju sate i minute su izrađene u zelenoj boji limete.

Unutar kućišta nalazi se automatski mehanizam hronografa koji nudi rezervu snage od 46 sati. Još jedna novina u ograničenom izdanju sata je njegova jedinstvena traka napravljena od posebnog materijala, dok kopča, sa svojim sistemom za mikro podešavanje, omogućava korisniku da fino podesi spoj između kaiša i ručnog zgloba. 

Girard-Perregaux je objavio da će napraviti samo 306 primeraka sata koji je sada dostupan preko ovlašćenih prodavaca po ceni od 27.800 dolara.