Prodat ultra-retki časovnik Pabla Pikasa

Ovaj časovnik, koji je jedan od samo tri kreirana je prema očekivanjima trebalo da dostigne cenu između 14.700 i 22.000 dolara… Ipak, prošao je malo bolje.

Po svemu sudeći, nije samo umetnost Pabla Pikasa ono što može privući njegove fanove dubokih džepova. Retki časovnik koji je jednom nosio španski umetnik, prodat je za 18 puta veću cenu u odnosnu na procenjenu, zahvaljujući snažnom ratu ponuđača.

Časovnik, koji je upravo prodat u okviru Bonhams Luxury Watch Sale aukcije, održane u Parizu, prema procenama, trebalo je da dostigne između 14.700 i 22.000 dolara, ali je otišao svom novom vlasniku, koji je za njega platio neverovatnih $267,000.

Dizajniran kao delo nezavisnog švajcarskog časovničara, Majkla Z. Bergera, model od nerđajućeg čelika potiče iz šezdesetih godina, a jedan je od samo tri koji na svom brojčaniku nose Pikasovo ime, umesto indeksa sata.

“To je nevereovatan pronalazak i jako smo uzbuđeni ovim rezultatom, koji je više nego impresivan”, objašnjava Džonatan Darakot, direktor časovničarskog odseka Bonhams aukcijske kuće. Osim toga, časovnik u sebi skriva ručno navijajući mehanizam sa 17 dragulja, koji upravlja vremenom i sekundama, zajedno sa klasičnom i elastičnom čeličnom narukvicom. Pikaso je viđen na brojnim fotografijama sa ovim časovnikom na ruci, zbog čega je njegova popularnost tako velika.

Prema navodima aukcijske kuće, Pikaso je poklonio ovaj sat svom prijatelju i umetniku, Leli Kanelopolu, čiji je rođak sada odlučio da ga proda.