Prestolonaslednik Saudijske Arabije: Luksuz, stil i neobičan Audemars Piguet sat

Dok njegov otac, kralj Saudijske Arabije, nosi skromni sat marke Chopard vredan $6,000, Mohamed bin Salman, 38-godišnji prestolonaslednik, na svojoj ruci nosi časovnik od $40,000 odnosno limitirano izdanje brenda Audemars Piguet…

Često se veruje da je sat koji nosite produžetak vaše ličnosti, koji ne samo da odražava vaše simpatije i antipatije već i vaš unutrašnji stil i karakter. Ako je to tačno, očekivali biste da svetski lider nosi sat koji odražava autoritet i moć. Međutim, to nije baš slučaj kada je u pitanju prestolonaslednik i premijer Saudijske Arabije, Mohamed bin Salman Al Saud. Poznat po svojim inicijalima kao MBS, lider rođen 1985. je prominentna i uticajna figura u Kraljevini Saudijske Arabije i na svetskoj sceni.

Kao član saudijske kraljevske porodice, MBS je prestolonaslednik od juna 2017. godine. Kao premijer, značajno je uticao na domaću i spoljnu politiku Saudijske Arabije, usmeravajući naciju kroz period duboke transformacije. Očigledno bi se od njega očekivalo da nosi limitirano izdanje platinskog Rolex modela ili ultra-redak Patek Philippe. Međutim, verovali ili ne, najmoćniji čovek u Saudijskoj Arabiji često je viđen kako nosi jedan od najneobičnijih satova ikada napravljenih od strane Audemars Piguet brenda.

Sat o kojem je reč je Audemars Piguet Royal Oak Offshore Chronograph "Montauk Highway" izdanje, limitirani model koji je predstavljen 2009. godine. Sat je kreiran u čast Montauk Highway, puta koji ide od istoka prema zapadu i pokriva 150 kilometara do južne obale Long Islanda u okrugu Safok, u državi Njujork. Ovaj put praktično povezuje Njujorčane sa suncem, surfom i stilom Hamptona. Limitiran na samo 300 pojedinačno numerisanih primeraka, sat je ekskluzivno prodavan kroz njujorške specijaliste za satove i juvelire, London Jewelers.

Limitirano izdanje sata ima prepoznatljiv dizajn kućišta Royal Oak Offshore od nerđajućeg čelika zajedno s karakterističnom osmostranom lunetom. Zanimljivo je da umesto integrisane narukvice, kućište od 42mm je upareno s smeđom "Hornback" krokodilskom narukvicom s kontrastnim plavim šavovima i kopčom od nerđajućeg čelika. Međutim, ono što izdvaja Montauk Highway izdanje od ostalih Offshore verzija koje smo videli tokom godina je njegov brojčanik. Tapisserijski brojčanik je završen u kremastoj beloj boji, koja je kontrastirana bebibluz arapskim brojevima, kazaljkama i skali tahometra. Podbrojčanici su tamno smeđe boje, što ih čini istaknutim na beloj pozadini. Sat pokreće legendarni automatski hronografski kalibar Audemars Piguet 3126/2840 s prikazom datuma i malim sekundama. Nudi rezervu snage od 60 sati.

Sat je prvobitno predstavljen sa cenom od $20,500 pre više od decenije i po. Tokom godina, cena Montauk Highway izdanja je porasla na tržištu polovnih satova. Dobro očuvan primerak može lako dostići cenu do $40,000. U potpunom kontrastu, otac Mohameda bin Salmana, kralj Salman bin Abdul-Aziz Al-Saud, često je viđen kako nosi Chopard Imperiale Ref. 388532-3002, skroman sat s kvarcnim mehanizmom i cenom od samo $6,510. Ali čak i sat od $40,000 limitiranog izdanja izgleda prilično neimpresivno za čoveka koji je poznat po svom raskošnom životnom stilu.

 

Dolazeći iz krila luksuza, MBS poseduje neke od najskupljih nekretnina i ličnih igračaka. Njegov francuski dvorac je jedna od najskupljih rezidencija na svetu. Kupio je dvorac Chateau Louis XIV izvan Pariza 2015. godine. Osim toga, prestolonaslednik takođe poseduje jahtu vrednu $400 miliona na kojoj se nalazi slika Leonarda da Vinčija vredna $450 miliona. Nasuprot tome, Audemars Piguet izgleda kao običan sat.

Luxury Experience