Predstavljamo najkomplikovaniji časovnik ikada!

Ove godine, Jaeger-LeCoultre Reverso časovnik proslavlja svoj devedeseti rođendan…

U pitanju je model koji je prvobitno kreiran na zahtev britanske vojske u Indiji, gde su vojnici želeli časovnik koji može podneti žustru partiju poloa. Švajcarski časovničarski brend proslavlja svoju ikonu kreirajući najkomplikovaniji časvonik ikada u ovoj kolekciji – Reverso Hybris Mechanica Calibre 185 Quadriptyque, prvi časovnik sveta sa četiri funkcionalna lica i jedanaest komplikacija, uključujući perpetualni kalendar, minutni repetoir i indikatore sinodičkih, drakoničkih i anomalističkih ciklusa. Komplikacije su predstavljene zajedno u ovom časovniku, za koji je bilo potrebno stvoriti 12 patenata. Najkomplikovaniji Reverso proveo je šest godina u razvoju, a na predivan način prikazuje majstoriju ovog veličanstvenog brenda.

Naslednik neverovatnog Reverso Hybris Mechanica a Triptyque koji je predstavljen 2006.godine, najnoviji dodatak ovoj liniji u sebi sadrži brojne komplikacije u relativno malenom paketu, koji meri 51.2 x 31 mm x 15.15 mm. Kako kažu iz ovog brenda, “najkomplikovaniji Reverso je takođe najjednostavniji za nošenje”.

Jedno lice ovog časovnika predstavlja novo remek delo Jaeger-LeCoultre brenda – leteći turbijon. Smešten na poziciji sedam sati, turbijon kreira trougao sa indikatorima perpetualnog kalendara, stvarajući osećaj simetrije. Časovničarski brend morao je da kreira novi sistem diskova za prikaz datuma, kako bi pronašao mesto za turbijon.

Stručnost Jaeger-LeCoultre brenda kada se radi o sonnerie časovnicima je neprikosnovena, a novi Reverso je savršeni primer toga. Ukoliko pomerite polugu koja se nalazi iznad korone, aktiviraćete melodiju koja vam govori tačno vreme. Simfonija ovog mehanizma je vidljiva pored sekundarnog prikaza datuma, koji indicira isto vreme kao i glavni brojčanik, ali u format skakajućih sati i perifernih minuta.

Za Reverso Hybris Mechanica Calibre 185, slavni brend je morao da obradi zvučne komponente, kako bi kreirao besprekorni ton bez pauza između sati, četvrti sata i minuta. Kada se radi o astronomskim komplikacijama, Jaeger-LeCoultre je spojio tri prikaza vezana za lunarni displej, što je sada po prvi put urađeno na jednom ručnom časovniku. Indikatori vam pomažu da predvidite buduće globalne astronomske događaje, poput eklipsi i super meseca. Kao što smo prethodno pomenuli, Reverso Hybris Mechanica Calibre 185 je prvi časovnik koji ima četiri funkcionalna lica. Eksterijerno lice na sebi sadrži prikaz faza meseca južne hemisfere sa zvezdanom kartom, koje je gravirano i lakirano u gradijentu plave boje.

Quadriptyque pokreće ručno navijajući Jaeger-LeCoultre Calibre 185 koji nudi rezervu energije u trajanju od pedeset sati. Neverovatno komplikovani časovnik dolazi sa ugrađenim mehanizmom koji pravilno podešava sve prikaze nakon perioda mirovanja. Mehanizam korekcije eliminiše rizik oštećenja mehanizma.

Na kraju, možemo reći da je uparen sa plavim alligator kaišem, koji na savršen način akcentuje kućište od belog zlata i plave kazaljke. Predstavljen je kao limitirano izdanje od samo deset primeraka, pri čemu će svaki koštati 1.35 miliona dolara.