Patek Philippe poslednjeg kineskog cara oborio rekord najskupljeg sata koji je ikada prodat na aukciji

Pre nekoliko meseci, aukcijska kuća Phillips objavila je da će neverovatno redak sat Patek Philippe koji je nekada bio u vlasništvu Aisin-Giro Pu Jia, poslednjeg cara Kine, biti prodat ove godine nakon završetka turneje oko sveta.

Posebna prodaja održana je u utorak u novom sedištu kompanije Phillips u West Kowloon Cultural u Hong Kongu, a uključivala je istorijski važan sat zajedno sa 11 drugih predmeta koji su nekada pripadali caru.

U skladu sa svojim poreklom, Patek Philippe poslednjeg kineskog cara prodat je nakon sedmominutnog nadmetanja za neverovatnih 6,2 miliona dolara, što je više nego dvostruko više od procene pre prodaje. Samim tim, ovaj redak Patek Philippe postao je najskuplji sat koji je do sada prodat na aukciji 2023. godine.

Sat cara Pu Jia jedan je od osam primeraka Patek Philippe reference 96 koje je proizveo legendarni časovničar. Iako je napravljen 1937. godine, nije poznato kada i kako je dospeo u vlasništvo cara. Sat je na kraju otkrio novinar po imenu Rasel Vorking kada je 2001. godine upoznao 83-godišnjeg ruskog prevodioca po imenu Georgij Permjakov, koji je bio u zatvoru sa carem od 1945. do 1950. godine. Permjakov i Pu Ji su se čak sprijateljili tokom boravka cara u zatvoru. Permjakov je rekao novinaru da mu je car dao neke od svojih ličnih stvari, među kojima su ispisana lepeza, sveska i Patek Philippe. Kasnije je porodica Permjakov prodala kolekciju anonimnom evropskom kolekcionaru.

Podsetimo da je  Aisin Gioro Pu Ji bio jedanaesti i poslednji monarh iz dinastije Ćing. On je krunisan za cara 1908. sa tri godine i morao je da se odrekne prestola 1912. tokom Kineske revolucije. Iako mu je bilo dozvoljeno da zadrži titulu i živeo je raskošno u palati, bio je primoran da napusti Kinu 1925. tokom državnog udara. Nakon što je proveo više od decenije kao vladar japanske marionetske države Mandžukuo, Pu Ji je zarobljen od strane sovjetske Crvene armije kada je napala Mandžuriju 1945. 

Luxury Experience