Patek Philippe časovnik ponovo obara rekorde

Rubini i dijamanti predstavljali su sastavni deo 18,8 miliona dolara vredne aukcije nazvane Watches/Ruby Collection, aukcijske kuće Christie u Hong Kongu...

Kolekcija prodatih predmeta sastavljena je od dvadest juvelirskih satova, sa čak sedam rubinskih Patek Philippe modela, dok je nekoliko Patek primeraka oborilo aukcijske rekorde.

Na početku, prva serija Patek Philippe Ref. 3448 white gold perpetual calendar satova, kreirana 1966. godine, oborila je rekord zaustavivši se na 1,2 miliona dolara. Predstavljena 1962., ova linija satova je, u svoje vreme, predstavljala prve samonavijajuće i legendarne kalendar ručne satove. Serija je posedovala svega 586 primeraka ikada napravljenih, čija se većina mehanizama nalazi u žuto zlatnim kućištima. 130 modela dolazila je u belo zlatnim kombinacijama, od toga svega 25 u prvoj seriji, dok jedan u platinastoj, a drugi u roze zlatnoj kombinaciji danas predstavljaju jedine poznate preživele modele.

Sledeći su se na aukciji našli satovi koje niko ne očekuje od brenda Patek Philippe svakoga dana. Jedan od njih bio je unikat sa skeletonizovanom Grand komplikacijom, sa minutnim repetoirom i perpetualnim kalendarom sa retrogradnim datumom, prodat za 1,5 miliona dolara. Ref. 5103P model kreiran 2004. godine, smatra se prototipom za kasnije kreiranu liniju Ref. 5104 satova.

Brend Patek Philippe nastavio je da odnosi zlatne medalje sa svojom Christie’s kolekcijom, sastavljenom od sedam rubinskih Patek modela, koji su zajedno prodati za 3,9 miliona dolara. Vrhunsku ponudu predstavio je unikatni 1945 Patek Philippe Ref.1518 Perpetual Calendar Chronograf kreiran od žutog zlata sa indeksima od rubina, sa maštovitom opcijom brojača trominutnih telefonskih razgovora. Ovaj model kreiran je posebno po porudžbini tadašnjeg suvlasnika brenda Patek Philippe, Čarlsa Sterna, kao ručni i lični primerak. Cena sata dostigla je vrtoglavih 1,12 miliona dolara.

Još jedan rubinski primerak, Patek Philippe Ref. 3974 minute repeater perpetual calendar, sa rubinskim indeksima, prodat je za 919.189 dolara. Tokom 1989. godine, kada je Ref. 3974 model kreiran, predstavljao je jedan od najkomplikovanijih ručnih satova u istoriji. Sa svega 160 primeraka ikada proizvedenih, ručni sat prodat na ovoj aukciji dolazi kao jedan od najređih, međuti, jedan od tehnički najsofisticiranijih Patek Grande Complications svog perioda.

Neobični i jedan od najpopularnijih rubinskih modela Aquanaut, kompanije Patek Philippe, prodat je za 632.023 dolara. Sat je u unutrašnjem delu brojčanika okićen desetinama rubina, a stajao je u privatnoj kolekciji tokom 23 godine. Takođe, u prvih deset prodatih satova, nalazi se i Ref. 6104 astronomski model, u kome se nalazi 60 dijamanata oblikovanih kao baget, prodat za 437.555$.

Dva Richard Mille komada našla su se u top 10 tokom aukcije, takođe. Ref. RM52-01 Asia model u ograničenom izdanju, kreiran 2014. godine, prodat je za 810.286 dolara. Naistaknutiji prodati satovi istog brenda, njih tri od šest ikada kreiranih, dolaze sa belim keramičkim kućištima, oplemenjenim osamnaestokaratnim roze zlatom i turbijonskim mostom u obliku lobanje. Još jedan Richard Mille RM008 model, sa podeljenim titanijumskim hronografom sekundi, prodat je za 453.760$.