Otkrivamo po kojoj ceni je prodat sat Pukovnika Gadafija

Pun istorije i nasleđa, Patek Philippe časovnik dospeo je na Christie’s aukciju, koja je prošlog petka održana u Dubaiju…

Ovaj časovnik je dospeo u brojne naslove, ne samo zbog svoje finalne cene od skoro 200.000 dolara, već zbog činjenice da je kreiran po narudžbini nekadašnjeg vladara Libije, Moamera Gadafija, 1979.godine.

Dekorisan 18-karatnim zlatom, ovaj časovnik predstavlja belog kita u svetu kolekcionara. Najverovatnije tek treći svoje vrste, ovaj model sadrži inskripciju na arapskom, na svom bledo zelenom brojčaniku, koja u prevodu znači “Slobodu ćete pronaći samo onda kada vam je potrebna”, praćenu potpisom slavnog Gadafija. Originalno naručen kao obeležavanje libijskog Dana rada, ovi časovnici su bili pokloni njegovim saradnicima.

Model koji je dospeo na aukciju, je prema procenama trebalo da dostigne cenu od 25.000 dolara, što je prevazišao za 675 %. Iz Christie’s aukcijske kuće kažu da je aukcija u celini dostigla samo 69 posto svoje vrednosti, dok je 29 posto ostalo neprodato.