Otac i sin iz Australije tokom ronjenja pronašli Rolex Submariner vredan 30.000 dolara

Otac i sin iz Australije, Eliot i Daren Stajls, pronašli su Rolex Submariner vredan 30.000 dolara dok su ronili u reci...

Na njihovo iznenađenje, ovaj 50-godišnji sat, koji je bio zaglavljen u rečnom dnu, i dalje je radio, a na kraju je vredni vintage sat vraćen je zahvalnom vlasniku.

Kako kaže stara poslovica, nije sve što sija zlato. Međutim, može se desiti da je to veoma vredan vintage Rolex, što je bio slučaj oca i sina koji redovno rone u reci Noosa na Sunčanoj obali Kvinslenda u Australiji, uklanjajući smeće i ostatke iz reke. Eliot i Daren Stajls su slavljeni u svojoj zajednici zbog očuvanja čistoće reke Noosa, izvlačeći otpad iz nje. Malo su znali da će tokom jednog od svojih ronilačkih izleta pronaći izgubljeni Rolex Submariner ref. 5513 iz 1970-ih i ponovo spojiti željeni švajcarski sat sa njegovim vlasnikom.

Ovaj otac i sin, zajedno sa prijateljem Majklom Vajthedom, rone u reci već nekoliko godina. Sve je počelo kada je Eliot pre nekoliko godina pronašao GoPro kameru na dnu reke dok je ronio. Uspeo je da pronađe vlasnika GoPro kamere objavljivanjem nekoliko slika snimljenih njome na lokalnoj Facebook stranici zajednice. "Izvukli smo bicikle, kolica za kupovinu, ribarsku opremu, plastične cevi, staklene boce, sve što možete zamisliti, izvukli smo iz reke", rekao je Daren. Ali zahvaljujući njihovom radu na zaštiti životne sredine, počeli su da ih kontaktiraju ljudi koji su izgubili vredne stvari u reci i bili su spremni da plate da ih pronađu.

Jedan od njihovih nedavnih zahteva uputio je očajni vlasnik koji je tražio svoj Rolex Submariner - sat koji je posedovao 50 godina. Iako je procenjena vrednost vintage Rolexa između 20.000 i 30.000 dolara, sentimentalna vrednost sata za njegovog vlasnika dovela je ronioce do njega. Trio je odabrao savršen dan da locira Rolex i uspeli su da iskoriste lokalne plime u pravo doba dana. "Voda je bila prelepa i čista, ronili smo oko 20 minuta", rekao je Eliot. "Ali počeli smo da gubimo nadu jer je voda bila tako čista da biste pomislili da ćete ga sada već videti."

 

Međutim, nastavak pretrage nizvodno pokazao se kao prava odluka, jer je Eliot uskoro uočio Rolex. "Samo sam izronio na površinu i vrisnuo, svi smo vikali... bio je to veliki uzvik olakšanja", rekao je Eliot. "Samo videti reč Rolex na tom satu bilo je ludo. Nikada pre nisam video Rolex, a kamoli ga držao u ruci." Bez iznenađenja, Submariner je i dalje radio, ostajući veran svom imenu. Kako se potraga za izgubljenim Rolexom završila, sat je predat svom vlasniku, dajući srećan kraj ovoj priči. Pre nekoliko meseci, nešto slično se dogodilo, takođe u Australiji. Surfer je naišao na vintage Rolex Submariner zaglavljen ispod stene u moru. Ne samo da je uspeo da ga izvuče, već je i prelep sat ponovo ujedinjen sa svojim vlasnikom.

Luxury Experience