Oporavak cena polovnih Rolex časovnika: tržišni preokret nakon padova

Nakon što su poslednjih 18 meseci Rolex časovnici, a posebno oni na tržištu polovnih modela, beležili nagli pad u ceni, sada konačno pokazuju prve znake oporavka, na veliku radost kolekcionara i ljubitelja...

Cene polovnih Rolex satova bi mogle biti stabilizovane nakon kontinuiranih padova tokom više od godinu i po dana, prema Bloomberg Subdial Watch indeksu. Subdial indeks, koji prati 50 najprodavanijih švajcarskih satova po vrednosti transakcije, bio je manje-više nepromenjen poslednjih 30 dana. Međutim, Subdial indeks za Rolex modele porastao je za 0,7% u istom periodu. To bi mogao biti rani znak da su cene polovnih luksuznih satova, posebno Rolex modela, konačno dosegle dno nakon što je Subdial Watch indeks u novembru prošle godine dostigao najniže nivoe u poslednje dve godine.

Cene polovnih visokokvalitetnih švajcarskih satova doživele su meteorološki uspon odmah nakon što je pandemija 2022. godine poslala ceo svet u potpuni haos. COVID-19 zaključavanja rezultirala su ozbiljnim poremećajima u lancu snabdevanja i zaustavljanjima proizvodnje, što je stvorilo veliku nestašicu novih satova na tržištu.

Neki ljudi su videli priliku za investiranje u ovome i napumpali su cene modela od Rolex, Patek Philippe i Audemars Piguet brendova. Međutim, krah kriptovaluta u aprilu 2022. i rast kamatnih stopa poslali su tržište polovnih luksuznih satova u vrtlog.

Subdial indeks je pao za više od 30% u poslednje dve godine. Svedočio je oštrim padovima do novembra prošle godine kada su cene nekih Rolex modela pale za čak 7% u samo jednom mesecu. Međutim, znaci oporavka počeli su se pojavljivati prošlog meseca, sa modelima poput veoma poželjnog Rolex Pepsi koji su zadržali svoju vrednost. Iako je još uvek prerano predviđati hoće li tržište polovnih švajcarskih satova doživeti preporod ove godine, očekivanje da će kamatne stope u SAD-u početi da padaju ove godine unosi pozitivan sentiment na tržište. Zanimljivo je da je i kripto tržište nedavno dostiglo 2-godišnji maksimum, što bi takođe mogao biti jedan od velikih razloga za stabilizaciju cena polovnih luksuznih satova. Da li će se histerija kojoj smo svedočili 2020. godine vratiti ove godine? Pa, samo vreme će pokazati.

Luxury Experience