Omega predstavlja novi mehanizam i časovnike od pola miliona dolara

Više slika

Više slika

Prošle nedelje, Omega brend zauzeo je centralno mesto da sceni Walt Disney koncertne dvorane u Los Anđelesu kako bi predstavio svoj najkomplikovaniji mehanizam do sada…

Razvijen u tajnosti, u saradnji sa brendom Blancpain, Co-Axial Master Chronometer Caliber 1932 smatra se prvim mehanizmom sveta koji u sebi spaja funkcije hronografa i minutnog repetoira. Za razvoj ovog masivno kompleksnog mehanizma bilo je potrebno šest godina i sedamnaest novih patenata. Ručnonavijajući ko-aksiajlni mehanizam dobio je 575 individualnih komponenti i frekvenciju od 5 Hz, što njegovoj hronografskoj komplikaciji daje mogućnost registrovanja 1/10 sekunde, slično split-seconds hronografima koje je Omega brend koristio za merenje vremena tokom Olimpijade održane u Los Anđelesu 1932.godine.

Caliber 1932 je Master Chronometer sa anti-magnetnom rezistencijom do 15.000 gausa, dok je Omega brend morao da koristi 50 komponenti bez gvožđa, menjajući tipične metalne delove silikonskim i drugim alternativama. Glavni ukras mehanizma je Chrono Chime komplikacija, koja se može aktivirati pritiskom na dugme koje je smešteno na kućištu časovnika. Postoje tri odvojene gong sekvence – dugački gong zvuk za minute, dupli gong zvuk za 1/6 minuta i visoki zvuk za sekunde. Pored svog neverovatnog finiša, 1932 nudi rezervu energije u trajanju od 60 sati.

Vrhunski mehanizam će za sada pokretati dva Omega časovnika specijalnog izdanja. Prvi je numerisano izdanje Olympic 1932 Chrono Chime, koji povezuje prvi časovnik sveta sa minutnim repetoirom koji je brend proizveo 1892.godine sa džepnim hronografima koji su korišćeni za merenje vremena tokom Olimpijade u Los Anđelesu 1932.godine. Model sadrži kućište od 18-karatnog Sedna Gold zlata, uz estetiku starinskog džepnog sata koji je transformisan tako da poprima oblik ručnog časovnika.

Drugi model koji će u sebi sadržati novi mehanizam je klasični 45mm Speedmaster Chrono Chime, koji će biti namenjen svakodnevnom nošenju, koji takođe sadrži kućište od 18-karatnog Sedna Gold zlata prečnika 45 mm, koje je adaptirano obliku druge generacije CK-2998 Speedmaster modela. Cena ovih časovnika specijalnog izdanja još uvek nije zvanično otkrivena, ali pretpostavljamo da će biti blizu 450.000 dolara.

Luxury Experience