Ograničena serija iz snova: Frederique Constant oduševljava satom od meteorita za 35. godišnjicu

Više slika

Više slika

Frederique Constant ove godine slavi svoju 35. godišnjicu, kao i 15. godišnjicu svog ikoničnog Turbion kalibra…

Tom prilikom, slavna časovničarska kuća je predstavila svoje najekskluzivnije stvaranje do sada: Classic Tourbillon Meteorite Manufacture od platine, s brojčanikom od meteorita, ograničenim na samo 35 komada. Ovo je u svakom smislu pionirski poduhvat za slavni brend, jer je svaki pojedinačni model potpuno završen ručno: zadatak poveren časovničarima iz Manufakture čija je jedina misija bila postići najviši mogući nivo ručnog finiširanja na mehanizmu.

Za kolekcionare, ovaj Classic Tourbillon Meteorite Manufacture, koji će biti proizveden u limitiranom izdanju od 35 ručno izrađenih i numerisanih komada, predstavlja ultimativni must-have. Izrez na njegovom brojčaniku na poziciji 6 sati otkriva Manufacture turbijon koji je Frederique Constant stvorio pre samo 15 godina. To je jedan od retkih turbijona dostupnih u platinastom kućištu s brojčanikom od meteorite koji je trenutno dostupan na tržištu.

Mehanizam: vrhunac ručnog finiširanja

Međutim, najvažniji aspekti nisu odmah vidljivi. Samo bliži i iskusniji pogled će biti u stanju da detektuje nešto što nikada prije nije postignuto na satu Frederique Constant: potpuno ručno finiširanje svih komponenti mehanizma. Ovo izuzetno postignuće bez presedana je delo dvojice časovničara specijalizovanih za ručni rad i komplikovane mehanizme kuće.

Koristeći tradicionalne instrumente i alate, radeći ručno, potrošili su nedelje na pažljivo finiširanje svake od komponenata: turpiju za fasetiranje, čekić i šilo za ručno probijanje i 9-mikronski brusni papir za šarbonažu okvira (mosta) i osnove kaveza turbijona, reprodukujući izgled brojčanika od meteorita. Samo most zahteva između dva i tri dana rada.

Detalji na bočnim strana su potpuno ručno obrađeni, a sve komponente su ukrašene s obe strane – čak i one koje nisu vidljive. A za ono što se može videti, Frederique Constant je obradio čak i najmanje detalje, uključujući blok-poliranje vijaka. Ova posebno zahtevna tehnika uključuje dijamantno poliranje na cinkovoj ploči. Jednom kada su vijci ispolirani, oni poprimaju tamni ili čelični sjaj u zavisnosti od svetla, stvarajući beskrajne i jedinstvene kontraste u zavisnosti od orijentacije mehanizma. Mehanizam ima nekih četrdesetak takvih vijaka, a potrebno je oko četrdeset minuta za poliranje i fasetiranje svakog od njih ručno.

Kada je sat sastavljen i završen, svaka njegova komponenta se proverava prema najvišim kriterijumima kvaliteta, u skladu sa standardima Haute Horlogerie. Ovaj proces postavlja Frederique Constant na ravan s nezavisnim radionicama: značajan korak napred u kvalitetu Manufacture koji otvara put budućim razvojima.

35 zaista jedinstvenih komada zahvaljujući brojčaniku

Brojčanik od meteorita je dragoceno svedočanstvo izuzetnog majstorstva: komad svemira koji je pao na Zemlju u sretnom i retkom događaju u Namibiji pruža savršenu ilustraciju odnosa između čoveka, svemira i astronomije iz koje direktno proizlazi časovničarstvo. Istovremeno, ovaj komad nebeske istorije je takođe predmet pravog umeća u pogledu majstorstva: obrada brojčanika od meteorita, punog metala, zahteva izuzetne veštine, zato što se dragoceni materijal lomi i mrvi; njegov visoki sadržaj gvožđa znači da je mogao pretrpeti ozbiljno pogoršanje, uglavnom koroziju. To zauzvrat znači da je potrebna izuzetna spretnost kako bi se izrezao savršeno ravan, glatki disk bez da jedna jedina pahuljica padne i ošteti mehanizam ispod njega. Brojčanik od meteorita – debljine samo 0,5 mm – takođe je zaštićen premazom od rutenijuma, poboljšavajući njegove prirodne sive odsjaje i štiteći površinu od oksidacije.

Sav se taj trud isplatio, ipak: budući da je materijal prirodan, svaki brojčanik od meteorita je različit od bilo kojeg drugog. Drugim rečima, ovo nije toliko ograničeno izdanje od 35 komada, koliko skup od 35 jedinstvenih komada.

Luxury Experience