Novi Girard-Perregaux časovnik je plod 20 godina rada

Više slika

Više slika

Kompanija je unapredila svoj nagrađivani mehanizam konstantne sile.

Girard-Perregaux je predstavio svoj najnoviji sat, Neo Constant Escapement, posle 20 godina rada na njemu. Kako je izjavio generalni direktor Girard-Perregaux brenda, Patrik Prunio, sat je rezultat gotovo deset godina rada na prvoj verziji i još deset na aktuelnoj, gde je ceo mehanizam redizajniran. Originalni model, Constant Escapement L.M., predstavljen je 2013. godine i odmah je osvojio glavnu nagradu na Grand Prix d’Horlogerie de Genève. Novi model donosi tehnička i estetska unapređenja u odnosu na svog prethodnika.

Za one koji nisu upućeni, Prunio je uporedio konstantnu silu sa maratoncem koji održava konstantnu brzinu tokom čitave trke. Ovaj mehanizam koristi silicijum kako bi održavao konstantnu amplitudu, bez obzira na količinu energije u mehanizmu. Time preciznost čuvanja vremena ostaje nepromenjena, bez obzira na rezervu energije.

Novi Neo Constant Escapement ima nekoliko inovacija. "Proširili smo upotrebu silicijuma, što je rezultiralo poboljšanjem rezerve energije sa šest na sedam dana", kaže Klod-Danijel Proelok, menadžer za marketing i proizvode u Girard-Perregaux brendu. Sat takođe poseduje sertifikat COSC i dolazi sa središnjim sekundama, a sve je smešteno ispod safirnog stakla u kućištu od titanijuma.

Iako je sat veličine 45 mm, zahvaljujući svojoj zakrivljenosti i nedostatku obruba, nosi se više kao 42 mm. Uz to, zahvaljujući titanijumskom kućištu i komponentama od silicijuma, izuzetno je lagan.

Cena sata je oko CHF 80,000 (približno $88,360 po trenutnom kursu). Iako nije limitirano izdanje, zbog složenosti proizvodnje, kompanija će godišnje proizvesti samo između 50 i 70 satova.

Luxury Experience