Neverovatno: čovek otkrio da je sat koji je platio 350 dolara vredan 2.000 puta više

Časovnik je kupljen dok je čovek bio stacioniran na Tajlandu tokom sedamdesetih godina…

Svi mi pričamo o prolasku vremena i stvarima koje se menjaju i propadaju, ali ponekad, vreme može imati sasvim suprotan uticaj. Uzmimo kao primer Rolex časovnik kupljen tokom sedamdesetih za manje od 350 dolara. Pet decenija kasnije, njegova vrednost je zapravo dve hiljade puta veća od toga.

Prošlog jula, veteran američke vojske pojavio se na Antiques Roadshow događaju u Severnoj Dakoti, sa časovnikom, za koji se ispostavilo da je Rolex Oyster Paul Newman ref.6263. I dok je čovek bio sasvim svestan da bi taj model mogao biti malo vredniji nego što ga je on platio, nije ni slutio šta ga čeka.

On zapravo nikada nije nosio Rolex koji je kupio dok je bio stacioniran na Tajlandu tokom sedamdesetih. Kada je primetio da brojni piloti nose takav časovnik, kupio je svoj po ceni od skoro 350 dolara, nakon deset posto popusta na cenu. Planirao je da ga nosi dok roni, ali je taj plan promenio kada je odlučio da je časovnik previše elegantan za tu aktivnost, ali i svakodnevno nošenje, zbog čega ga je čuvao u kutiji sa svim pratećim papirima, nekoliko decenija.

Prema nekim navodima, njegov časovnik bi lako mogao da dostigne cenu od 400.000 dolara na aukciji, a ta vest je čoveka ostavila bez teksta, daha i tla pod nogama. Ipak, procenitelj nije završio svoju. S obzirom na to da je veteran svoj časovnik čuvao u kutiji, zajedno sa garancijom, brošurom, dva računa, izložbenim pakovanjem i svim ostalim originalnim elementima, časovnik bi mogao da dostigne cenu između 500.000 i 700.000 dolara.

Pogledajte kako je izgledala njegova rekacija: