Neverovatni poduhvat: predstavljamo najtanji mehanički časovnik sveta

Najtanji ručnonavijajući mehanički časovnik sveta, prešao je veliki put od svoje konceptualne faze…

Piaget Altiplano Ultimate pronašao je svoje mesto u svetskim rekordima, smeštajući 167 individualnih delova u kućište dubine 2 mm, bez ikakvih kompromisa. I dok je svaki njegov deo posebno kreiran kako bi omogućio stvaranje ovog remek dela, njegovo kućište odigralo je vitalnu ulogu – ono je napravljeno od metalne legure i ima prečnik od 41 mm, dok je prema navodima 2.3 puta snažnije od zlata. Potom tu je safirni kristal, čije je staklo 80 procenata tanje od regularnih varijanti i meri samo 0.2 mm.

Impresivne redukcije i mikroskopski redizajn mehaničkih delova su ono što postavlja novi benčmark u svetu časovničarstva. Dodatak pet ležajeva umesto zaštite od šokova takođe je uštedelo prostor, dok je istovremeno stvorilo potrebu za dodatnom snagom. Dizajneri su uspeli da kreiraju rezervu energije u trajanju od 40 sati, sa trinaest dragulja i pet inovacija za koje se čeka patent, a koje proizvode frekvenciju od 28.800 bph, što je najmanje što se može očekivati od brenda kao što je Piaget. Njihov 900P-UC mehanizam je remek delo koje su sami kreirali.

Navijanje ovog sata mora se sprovoditi upotrebom posebnog alata koji se sastoji od kvačila i kliznog zupčanika, koji će se pobrinuti da ne “prenavijete” svoj sat. Čak je i kaiš ovog modela dobio debljinu od samo 1.5 mm i predstavlja ekskluzivnu varijantu. Možete odabrati crni kožni kaiš, srebrnu bazu i plavu gumu, ili varijantu sa plavim detaljima koja je dobila plavi Baltimora tekstilni kaiš.