Neverovatni časovnik kreiran od Damascene Titanijuma

Šta zajedničko imaju katane i najnoviji Gemus časovnik?

Pa, verovali ili ne, oba ova predmeta su napravljena upotrebom starinske tehnike za obradu metala, koja ih razdvaja od svih drugih, njima sličnih. Po prvi put, švajcarski brend koji je poznat po svojoj atipičnoj kreativnosti, sa komplikacijama koje tačno vreme prikazuju bez tradicionalnih brojčanika i kazaljki, kreirao je časovnik, GNS1.2 TD, koji je napravljen od Damascene Titanijuma. Ovaj retki metal, koji se retko kada koristi čak i u najekskluzivnijim časovnicima sveta, tretiran je metodom nazvanom mokume-gane, koju japanski kovači mačeva koriste još od 17.veka.

Ovaj tradicionalni proces uključuje ponavljanje čekićanja i savijanja metala, što zahteva neverovatne veštine, a kao rezultat daje zaista opčinjavajući izgled. Individualni slojevi se mogu jasno videti. Pošto je u pitanju titanijum, on je tri puta snažnji od čelika, dok je istovremeno 40 % lakši. Ekstremno visoke temperature su potrebe za obradu ovog materijala, što dodatno ojačava njegovu čvrstinu i izdrživost.

Svaki primerak ovog časovnika ima ručno nanesene plave detalje iznad otvorenog plamena. Visoke temperature i akcenti u boji koji naglašavaju njegove slojeve simultano, stvaraju skoro pa psihodelični efekat. Budući vlasnici ovog čaosvnika mogu prisustvovati jednom delu njegove proizvodnje, dok istovremeno mogu odlučiti koji finiš žele da poseduju: mat, satenski ili polirani. Svi detalji su daleko vidljiviji kada je inicijalni blok titanijuma savijen i oblikovan u finalno kućište, prečnika 43 mm. Upotreba ovih starinskih metoda je više nego opčinjavajuća, kada se uzme u obzir da je ovaj časovničarski brend lansiran tek prošle godine.

Ručnonavijajući mehanizam, napravljen od 18-karatnog zlata – koji je ujedno dobitnik Mechanical Exception Prize nagrade na Grand Prix d’Horlogerie de Geneve 2019 – nalazi se unutar kućišta. Mehanizam je kompletiran sa 26 dragulja, a radi pri frekvenciji od 18.000 vph, sa rezervom energije od 50 sati. Opcije prilagođavanja uključuju mogućnost odabira kožnog kaiša, na zahtev.

Cena ovog časovnika je 155.930 dolara, a više detalja možete saznati na zvaničnom sajtu brenda.