Neverovatni časovnik od 820.000 dolara

Švajcarski časovničarski brend, Greubel Forsey poznat je po kreiranju ekstremno komplikovanih luksuznih časovnika, koji pomeraju granice horoloških mogućnosti do nezamislivih nivoa…

2013.godine, Greubel Forsey GMT časovnik originalno je debitovao sa svojim spektakularnim višeslojnim, trodimenzionalnim rasporedom i rotirajućim globusom, koji su zaintrigirali i one najokorelije posetioce. Časovničarski brend sada predstavlja novu verziju ovog remek dela, koje kombinuje četvorostruki turbijon sa GMT komplikacijom.

Možda ste se zapitali šta je četvorostruki turbijon? Pa, časovničarski brend je opremio ovaj model sa dva dvostruka turbijona. Za svaki par, unutrašnji kavez je postavljen pod uglom od trideset stepeni i rotira se jednom po minutu, dok je spoljni kavez uspravan i rotira se jednom na svaka četiri minuta. Diferencijal između dva para meri prosečno vreme, kako bi časovnik bio precizan koliko god da je to moguće. Kako bismo vam dočarali kompleksnost ovog sistema, podelićemo sa vama informaciju da četvorostruki turbijon koristi neverovatnih 805 delova.

Višeslojna arhitektra ovog časovnika jednostavno je fantastičan prizor. Glavni displej za prikaz vremena nalazi se između pozicija jedan i dva sata, gde se takođe nalazi i indikator rezervne energije, koja meri 72 sata. Na poziciji četiri sata, nalazi se brojač sekundi i prikaz druge vremenske zone.

Ipak, najprimetljiviji element brojčanika svakako je minijaturni globus, asimetrično smešten između osam i devet sati. Oko ekvatora se nalazi fiksirani dvadesetčetvoročasovni prsten, koji vam vizuelno daje osećaj vremena preko celog globusa.

Samo 66 ovakvih časovnika će biti kreirano, a svaki će doći sa svojim rednim brojem. Prvo izdanje od jedanaest komada će biti kreirano od belog zlata, a dolazi sa cenom od 820.000 dolara.

 

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Fashion