Neko je kupio Rolex online i oborio cenovni rekord

Novi set rekorda oboren je na aukciji, kada je ultra retki Rolex Cosmograph Daytona JPS od 18-karatnog zlata, prodat po ceni višoj od 1.5 miliona dolara, online…

Ovaj Rolex, koji je dobio nadimak John Player Special, po legendarnoj Formula 1 liveriji iz sedamdesetih godina prošlog veka, nikada se ranije nije pojavio na aukciji, a ovoga puta je zaista ostavio trajni utisak. Sa procenom u visini od 800.000 dolara, sat je dobio 17 ponuda od pet kupaca, a prodat je po skoro duplo većoj ceni, obarajući rekord za najskuplje prodati časovnik u Ujedinjenom Kraljevstvu, najskuplji Daytona JPS i najskuplje prodati časovnik u online aukciji.

Glavni akcenat Rolex Cosmograph Daytona JPS modela jeste njegova kombinacija crne i zlatne boje, zbog čega je i dobio svoj nadimak. Trkačka liverija kojom je inspirisan i dan danas smatra se jednom od najikoničnijih šema boja u istoriji Grand Prixa. Privlačnosti ovog modela doprinosi i činjenica da je dobio Paul Newman brojčanik, koji je jedan od najtraženijih među kolekcionarima.

Prema aukcijskoj kući Sotheby’s, samo nekoliko primeraka ovog časovnika ikada je kreirano tokom kratkog perioda vremena, a za mali broj se može garantovati da postoje. Još ređe se ovi modeli pojavljuju na aukcijama.

Uz prodaju Rolex Cosmograph Daytona JPS sa referencom 6264, Sotheby’s aukcijska kuća uspela je da postavi rekord za online aukciju treći put od aprila ove godine. Pre nekoliko nedelja, ultra retki platinasti Rolex Cosmograph Daytona sa lapis lazuli brojčanikom prodat je od strane ove aukcijske kuće, po rekordnoj ceni od 3.27 miliona dolara.