Najkomplikovaniji Richard Mille časovnik ikada

Švajcarski časovničari jednostavno obožavaju do koriste reč “tehnikalnost” kako bi opisali svoju ekspertizu u polju tehnologije i inovacija…

Oksford definiše ovaj termin kao “tehnički kvalitet ili karakter, odnosno domen posedovanja tehničkih veština ili tehnologije”. U slučaju savremenog časovničarskog brenda Richard Mille, tvorca “trkačkih mašina za ručni zglob”, to je prigodan izraz koji na savršeni način opisuje njihove modele, ali i filozofiju brenda.

Pogledajte samo najnoviji model avangardnog brenda – RM 65-01 Automatic Split Seconds Chronograph, koji se u među ljubiteljima veličanstvenih satova već smatra “najkompleksnijim časovnikom koji je napustio Richard Mille radionicu”.

Razvijen u saradnji sa Vaucher Manufacture Fleurier, integrisani mehanizam ovog modela, prvi automatski kaliber u Richard Mille opusu koji sadrži split-seconds kazaljku, sadrži arhitekturu sa šest stubova i vertikalne spojeve, uz visoko-frekventi balans sa varijabilnom intercijom, koji je dizajniran tako da poboljšava njegovu preciznost i tačnost.

Dugme na poziciji osam sati aktivira prvi patentirani mehanizam brzog navijanja ovog brenda, koji zahteva 125 pritisaka kako bi se opruga u potpunosti navila. Korona je sa druge strane opremljena novim zupčanikom, koji sadrži selektor funkcije koji vam dozvoljava da birate između tradicionalnog, polu-instantnog prilagođavanja datuma ili podešavanja vremena.

Ultra savremeno kućište ovog modela je podjednako “tehnikalno”: njegova baza, kućište, kaiš i poleđina kućišta napravljeni su od ultra-laganog i otpornog Carbon TPT. Brojčanik ovog modela sadrži displej kodiran bojama, gde svaki taster odgovara određenoj funkciji – žuti taster indicira sate, minute i sekunde, zeleni predstavlja datum, narandžasti hronografske sekunde, dok je crveni povezan sa mehanizmom navijanja, a plavi obeležava split-seconds odeljak.

Cena ovog modela iznosi 310.000 dolara, a dostupan je za kupovinu u Richard Mille buticima širom sveta, dok će i verzija od 18-karatnog zlata takođe biti proizvedena.