Najbolji vintage sat za moderno doba

Leto je konačno stiglo, problemi sa korona virusom polako ostaju u našoj prošlosti i definitivno je pravo vreme da obnovimo svoju kolekciju aksesoara…

To je posebno istinito kada se radi o časovnicima, a brend Breguet odlučio je da nam ponudi najbolje moguće opcije. Poznati po svojim klasičnim komplikacijama i purističkim, uglađenim modelima, ovog leta nam nude prave poslastice. Type XXI 3815 Chronograph, predstavlja suštinu svega po čemu su poznati. Luj Čarls Breget, pra-pra-unuk osnivača ove kuće satova bio je pionir francuske avijacije. On je razvio žiroplan, prethodnika helikoptera, zajedno sa brojnim hidroplanima, borilačkim i komercijalnim avionima. 1935.godine, oni su počeli da proizvode ručne hronografe, dok su pedesetih godina prošlog veka proizvodili modele za francusku vojsku. Jedan od ranih modela, Type XX hronograf, predstavlja prethodnika XXI. Type nije bio model koji je kompanija svojevremeno proizvodila, već specifikacija vojne nabavke francuske vlade, koja je zahtevala da svi časovnici koje koriste piloti imaju Flyback hronografske funkcije. Breguet je, kao što možete pretpostaviti, bio jedan od glavnih dobavljača.

Type XXI 3815 je čistija, modernija verzija od svog prethodnika, Type XXI 3817. Časovnik poseduje isti 24-časovni totalizator na poziciji tri sata, prikaz sekundi na poziciji devet sati, ali mu nedostaje 12-satni totalizator na poziciji šest sati, koji je sada zamenjen prikazom datuma. Vintage brojčanik modernizovan je novim bojama – u ponudi su limeta zelena i narandžasta. Obojeni brojevi, markeri i kazaljke u potpunosti su prekriveni fluorescentnim slojem, obećavajući ultimativnu vidljivost.

Jedan detalj koji Type XXI 3815 Chronograph izdvaja od svih drugih na tržištu jeste centralni hronografski minutni totalizator: on se pojavljuje na centralnom, umesto na pomoćnom brojčaniku. Iako ova konfiguracija mnogima deluje pogrešno, moramo priznati da je zapravo uredna i logična.

Osim toga, model u sebi skriva automatski Caliber 584Q/A, koji je osvežen u odnosu na prethodnike, a dobio je silikonske opreme i finiš zbog kog je dodata mogućnost uvida u njega sa zadnje strane kućišta.

Breguet Type XXI 3815, koji košta 14.900 dolara predstavljen je kao limitirana edicija, sa po 250 modela u svakoj boji. Kućište prečnika 42 mm je polirano i satenski finiširano titanijumom, dok je bidirekciona baza crno lakirana.