Na prodaju sat Oskara Šindlera

Oskar Šindler se slavi kao pravi heroj, koji je spasao više hiljada Jevreja od smrti tokom II svetskog rata.

Njegova dela su takođe dobila pažnju kroz film Stivena Spilberga, Šindlerova Lista. Kako bi obeležili njegov rad i poznavaocima dali priliku da poseduju nešto iz kolekcije slavnog nemačkog industrijalca, organizuje se RR aukcija, a jedan od predmeta koji privlači mnogo pažnje jeste jedan od njegovih dragocenih satova.

Na prodaju je Šindlerom Longines časovnik, koji sa sobom nosi šarm starog sveta, a poznat je i kao jedan od njegovih omiljenih modela. Časovnik prikazuje samo vreme, a poseduje čelično kućište sa izbledelim i požutelim belim brojčanikom, sa roze zlatnim indeksima vremena i kazaljkama. Model takođe u sebi sadrži 12.682 mehanizam, koji je vidljiv sa poleđine, zajedno sa elegantnim podbrojčanikom koji prikazuje sekunde, a nalazi se na poziciji šest sati. Časovnik je vidno iznošen, a namerno nije restauriran, pa se očekuje da će na pomenutoj aukciji dostići do 25.000 dolara.

Pored Longines sata, na aukciji će se naći i drugi Šindlerovi predmeti, poput drvene vizit karte, kompasa, para penkala i 1938 Sudetenland medalje, koju su dobili svi nemački zvaničnici i članovi Vermahta i SS koji su marširali do Sudetenlanda. Komentarišuću prodaju Šindlerovih predmeta, potpredsednik aukcije, Bobi Livingston, rekao je: “Šindler je i dalje veoma tražen među kolekcionarima”. Pa, moramo se složiti sa time.