Na prodaju časovnik sa originalnim Napoleonovim potpisom

Kako je Napoleon jednom rekao: “Ako želiš da nešto bude urađeno dobro, uradi to sam”…

Nezavisni časovničarski brend, Golay-Spierer je svakako pratio taj savet, kada je ručno izradio ovaj unikatni komad koji na svom brojčaniku nosi potpis čuvenog francuskog imperatora. Ovaj veličanstveni časovnik, koji je sastavljen u ženevskoj radionici brenda, biće aukcijski prodat ovog oktobra, a očekuje se da će dostići cenu između 43.000 i 87.000 dolara.

Ručno ispisani potpis slavnog osvajača potiče iz pisma koje je on napisao u martu 1807.godine, na samom vrhuncu njegove vojne karijere. Potpis je pažljivo isečen iz istorijskog dokumenta od strane Marijane Dubua, eksperta sa 40 godina iskustva u tradicionalnoj švajcarskoj umetnosti dekupaža. Dubua je takođe preuzela i Napoleonov prateći imperijalni simbol: pčelu. Ovaj amblem je simbolizovao težak rad, upornost i disciplinu.

Ovi dragoceni elementi su potom smešteni na roze zlatni brojčanik od 46 mm, dok su pokriveni safirnim kristalom debljine 0.3 mm. “Brojčanik je tako postao ram za ovaj slavni potpis”, izjavio je osnivač brenda, Kristof Galaj. Pored toga, ručno gravirana baza na sebi nosi lovorov venac i slovo N na poziciji 12 sati. Poleđina časovnika je dekorisana Napoleon novčićem, koji je skovan 1807.godine.

Časovnik je inače prvi u novoj capsule kolekciji brenda, nazvanoj Heroica Tempus. Ova serija će sadržati nekolicinu drugih unikatnih časovnika, koji će biti dekorisani potpisima važnih istorijskih figura. “Već sada radimo na sledećem modelu, koji će na sebi poneti originalni potpis Alberta Ajnštajna, a sa potpisom kao početnom tačkom, jako se radujemo što ćemo moći da nadogradimo ovu avanturu, radeći sa kolekcionarima i oživljavajući njihove vizije”, dodaje Galaj.

Napoleon Bonaparte časovnik će biti u ponudi od 8. do 15.oktobra, dok će deo zarade otići dvema neprofitnim organizacijama: Footballeurs sans Frontieres, koja finansira ugroženu decu i Aua Help Noma, koja podržava decu koja pate od istoimene bolesti.