Kolekcija časovnika i drugih relikvija iz lične zbirke Rodžera Mura prodata za više od milion dolara

Među najcenjenijim predmetima bila je kolekcija časovnika Swatch 007 i dva Omega časovnika.

Časovnici Džejmsa Bonda svakako se ubrajaju među najprepoznatljivije rekvizite popularne kulture. Ove godine obeležava se 50. godišnjica prvog pojavljivanja legendarnog Rodžera Mura u ulozi 007. Mur je bio treći glumac koji je tumačio čuvenog tajnog agenta u ovoj filmskoj franšizi; njegov prvi Bond film, "Live and Let Die", debitovao je 1973. U čast ovog priznatog glumca i njegovog nasleđa kao 007, aukcijska kuća Bonhams organizovala je specijalnu aukciju, prodajući njegovu ličnu kolekciju Bondovih relikvija, kolekcionarskih predmeta i drugih suvenira. Među najcenjenijim predmetima bila je kolekcija od dvadeset Swatch 007 časovnika i dva Omega modela.

Omega nije postala zvanični časovnik 007 sve do 1995. godine, mnogo godina nakon što je Rodžer Mur odigrao ulogu Bonda. Međutim, ova marka od tada je postala sinonim za tajnog agenta, pa ne čudi što je glumac imao nekoliko ovih časovnika u svojoj kolekciji.

Najistaknutiji časovnik bio je ograničeno izdanje Seamaster James Bond 50th Anniversary, koji je prodat za gotovo dvostruko veći iznos od procenjene vrednosti, preko $70,000. Drugi model bio je Omega Speedmaster sa trostrukim kalendarom i fazama Meseca sa ličnom gravurom posvećenom Ser Rodžeru Muru, koji je prodat za osam puta višu cenu od procenjene, skoro $75,000.

Međutim, najveća vrednost Murove kolekcije bila je serija od dvadeset Swatch 007 časovnika u specijalnom 007 koferu, posvećenih Ser Rodžeru Muru povodom 40. godišnjice Džejmsa Bonda na filmu. Ova jedinstvena kolekcija prodala se za više od tri puta veću sumu od procenjene, preko $92,000.

Ukupno, lična kolekcija Ser Rodžera Mura, sastavljena od 224 predmeta, donela je više od $1 miliona, dok je preprodajna procena iznosila oko $500,000. Pošto je Mur bio strastveni ambasador UNICEF-a, njegova porodica odlučila je da deo prihoda od prodaje donira ovoj humanitarnoj organizaciji.

Luxury Experience