Jedinstveni sat Patek Philippe od ružičastog zlata oborio sve rekorde na aukciji

Na nedavno završenoj Sotheby's aukciji “Nevadian Collector” koja je održana u Hong Kongu oboren je novi rekord prodaje.

Prodaju sačinjenu od 38 Patek Philippe satova i jedne serije vintage narukvica Gay Freres, sve u vlasništvu jednog kolekcionara, zasenio je vintage sat od ružičastog zlata sa potpisom „Gobbi Milano“.

Sat od 37,5 mm iz 1957. imao je pretprodajnu procenu između 3 i 6 miliona dolara. Međutim, četiri telefonska ponuđača su se nadmetala za sat, brzo podižući cenu na 7,68 miliona dolara.

Ono što je interesantno je da je istorijski važan sat ranije držao isti rekord još 2007. godine, kada je prodat na Sotheby's aukciji u Ženevi. Sat je držao rekord više od decenije pre nego što ga je 2018. pretekao sat od žutog zlata sa Asprey potpisom Ref. 2499 za približno 4 miliona dolara.

Rekordni Patek Philippe bio je jedan od četiri Ref. 2499 primeraka prodatih na aukciji, svi pripadaju misterioznoj, bezimenoj osobi američkog porekla koja je počela da sakuplja retke starinske satove pre 30 godina. Veruje se da je u jednom trenutku kolekcija sa sedištem u Kaliforniji imala više od 400 istorijski važnih satova. Sada u svojim osamdesetim, gospodin je počeo da prodaje svoju kolekciju preko Sotheby's aukcijske kuće pre oko četiri godine, postavljajući nekoliko rekorda na tom putu.