Jacob & Co predstavlja novi časovnik od 780.000 dolara

Jacob & Co proširio je svoju Astronomia kolekciju ručno izrađenih, ultra-ekskluzivnih časovnika, lansirajući još jedno skulpturalno remek delo kao odu istraživanju svemira…

Novo limitirano izdanje Jacob & Co Astronomia Maestro Worldtime dobilo je sve slavne elemente koji definišu kolekciju, zajedno sa dva dodatka – komplikacijom svetskog vremena i Carillon minutnim repetoirom. Opisan kao jedna od najkompleksnijih verzija Astronomia modela koju je ovaj Haute Horlogerie brend ikada kreirao, novi časovnik pomera granice horološkog inžinjeringa i izrade.

Počevši od masivnog, trodimenzionalnog kućišta koje u sebi krije intrigantne detalje koji pokreću sat, ovaj časovnik meri 50 mm u širini, odnosno 26 mm u debljini. Skeletonizovana konstrukcija kućišta od 18-karatnog roze zlata dizajnirana je tako da akcentuje lepotu mehanizma i drugih komponenti. Zbog netradicionalnog dizajna kućišta, koje je u svojoj osnovi cilindrična safirna kutija sa zlatnom šasijom, model nije dobio standardnu koronu. Umesto nje, mehanizam za navijanje i podešavanje sata nalazi se na poleđini kućišta.

Skeletonizovani brojčanik ovog modela predstavlja horološki ples različitih kompnenti u neverovatnom izdanju. Za razliku od prethodnih Astronomia časovnika, najnivija iteracija dobila je glavni brojčanik smešten u samom centru modela, zarad lakše čitljivosti, dok su prethodni modeli imali brojčanike koji su svoje mesto pronalazili na orbitirajućim elementima. Kupolasti brojčanik dobio je kontrastne plave Alpha kazaljke, kao i graviranu traku sa Chemin-de-Fer minutima i graviranim arapskim brojevima.

Časovnik je takođe dobio čuveni Jacob & Co jednokaratni sferični dijamant koji se rotira na svojoj osi na svakih devedeset sekundi, zajedno sa turbijonom sa trostrukom osom, koji je u svom kavezu dekorisan Jacob & Co amblemom u roze zlatu. Takođe, tu je i detaljno kreirana orbitirajuća figura astronaut koja je obojena srebrnom bojom. Glavni akcenat novog Astronomia modela jeste njegova orbitirajuća komplikacija svetskog vremena. Veliki roze zlatni globus rotira se oko svoje ose na svaka dvadeset četiri sata, predstavljajući vreme u svakoj vremenskoj zoni uz pomoć fiksiranog seta indikatora koji svoje mesto pronalaze na južnom polu.

Časovnik pokreće JCFM11A ručno navijajući turbijonski mehanizam sa minutnim repetoirom, koji nudi rezervu energije u trajanju od pedeset sati i podjednako je privlačan kao i sam časovnik, uparen sa klasičnim teget plavim kožnim kaišem i roze zlatnom kopčom. Jacob & Co brend izjavio je da će proizvesti samo 18 ovakvih modela, pri čemu će cena svakog iznositi 780.000 dolara.