Izuzetno retki sat Omega Speedmaster astronauta Apola 11 prodat po neverovatnoj ceni

Izuzetno redak Omega Speedmaster iz 1969. u vlasništvu pokojnog astronauta Majkla Kolinsa prodat je prošle nedelje za neverovatnih 765.000 dolara na onlajn aukciji Fine Timepieces kompanije Heritage Auctions.

Očekivalo se da će zlatni Omega Speedmaster Apollo XI BA145.022-69 doneti blizu 100.000 dolara, ali konačna prodajna cena ovog veoma kolekcionarskog i istorijski važnog sata nadmašila je svačija očekivanja. Uoči aukcije, kružile su glasine da bi Omega mogla kupiti sat za svoj muzej; međutim, ispostavilo se da je Speedmaster astronauta Apolo 11 kupio kolekcionar čije ime nije otkriveno.

Astronauti koji su učestvovali u misiji Apolo 11 nosili su Omega Speedmastere od nerđajućeg čelika tokom svog putovanja na Mesec. Švajcarski proizvođač satova proslavio je uspeh misije na Mesec lansiranjem ograničenog izdanja 1,014 Omega Apollo XI Speedmasters (BA145.022). Prva dva primerka poklonjena su predsedniku Niksonu i potpredsedniku Agnjuu, iako su oni odbili da prihvate poklon i dva sata se trenutno nalaze u Omega muzeju u Švajcarskoj. Sledećih 28 satova u seriji dobili su NASA astronauti na osnovu njihovog mandata u administraciji, uključujući sat broj 19 koji je poklonjen pilotu Majklu Kolinsu.

Sat Omega Speedmaster astronauta Apola 11

„Svakako smo polagali velike nade u ovu aukciju, a zahvaljujući neverovatnom satu Majkla Kolinsa, prodaja je zaista dostigla novu stratosferu“, rekao je direktor Heritage Auctions Watches & Fine Timepieces Džim Volf. „Ima smisla: Apolo 11 je bila prva misija koja je čoveka poslala na Mesec, tako da je to zaista najvažnija misija u istoriji svemirskih putovanja. Majkl Kolins je bio neverovatno važan deo te misije, a ovaj sat je, bez sumnje, deo istorije svemira i deo istorije časovničarstva."

Poleđina sata Omega Speedmaster astronauta Apola 11

Kućište od 40 mm i narukvica sata napravljeni su od 18-karatnog žutog zlata. Brojčanik je takođe od zlata i ima zlatne i crne emajlirane blok markere zajedno sa odgovarajućim crnim kazaljkama.

Redak kolekcionarski sat dolazi sa pisanom beleškom koju je napisao Kolins. „Ovaj sat Omega mi je dat ubrzo nakon leta Apola 11 i od tada je u mom ličnom posedu. Retko sam ga nosio i verujem da je u savršenom operativnom stanju. Majkl Kolins, Apollo 11 CMP.”

Luxury Experience