Hermes predstavlja svoj najdelikatniji časovnik ikada

Hermes je uspeo da dobije svoje mesto pod suncem u svetu luksuznih časovnika, koje nijedan drugi brend nikada neće moći da im oduzme, zahvaljujući unikatnoj inspiraciji koja stoji iza svakog njihovog modela…

Njihovi métiers d’art brojčanici reprodukuju popularne dizajne njihovih slavnih svilenih šalova, od kojih su mnoge kreirali vrsni umetnici. U pitanju je umeće koje Hermes definiše onoliko koliko i njihovo nasleđe u svetu kožne galanterije, a može biti čak i najzahtevnije. Reprodukovanje dizajna jednog šala na minijaturni brojčanik ne zasniva se samo na umanjenju i transferu dizajna, što nam dokazuje Arceau Three Graces, koji je zapravo intrigantna kreacija drvene marketarije, kreirana uz pomoć 195 komada drveta, okružena minijtaturnom slikom, iznad poleđine od aventurinskog stakla.

Ovaj brojčanik se kreira tokom nekoliko nedelja, a sve otpočinje umetnikom marketarije, koji pažljivo bira komade drveta na osnovu tipa, godova, boje i teksture. Kombinacija američkog kestena i javora se najviše koristi, bilo u prirodno tamnoj, obojenoj ili izbeljenoj formi. Potom, komadi se rezbare, a žirafa koja krasi brojčanik se sastavlja od komada, poput puzle. Finalna faza uključuje lepljenje, peskiranje i nanošenje zaštitnog laka.

Detaljni prikaz lišća koji okružuje žirafu ručno je oslikan iznad aventurina, ručno izrađenog stakla sa topljenim komadićima bakra, zarad svetlucavog efekta. Preostali slojevi se nanose tananim četkicama, a potom se suše u visokoj peći. Brojčanik je uramljen sa 82 dijamanta, koji svoje mesto pronalaze u bazi.

Naziv časovnika, The Three Graces, priziva viziju tri boginje plodnosti grčke i rimske mitologije, koje su oslikane od strane brojnih umetnika, uključujući i Botičelija. Ipak, u ovom slučaju je naslov referenca gracioznosti prirodnog sveta. U pitanju je reinterpretacija svilenog šala koji je dizajnirala umetnica, Alis Širli prošle godine, a bila je inspirisana putovanjem kroz Južnu Afriku, kada je videla tri žirafe, delimično zaklonjene drvetom akacije.

Časovnik pokreće automatski Hermes Caliber H1912, koji meri sate i minute, ima rezervu energije u trajanju od pedeset sati i dolazi sa safirno obojenim alligator kaišem. Ograničen na samo 24 komada, ovaj časovnik svoju cenu otkriva, kao što je i očekivano, samo na upit.