Grand Seiko predstavlja novi časovnik inspirisan prirodom

Primamljivo je na najnoviji časovnik Grand Seiko gledati kao na horološki ekvivalent šinrin-jokuu ili „šumskom kupanju“, japanskoj wellness praksi usredsređenoj na provođenje vremena u prirodi…

Veruje se da ova praksa smanjuje stres i promoviše blagostanje, dok je ujedno upravo ova tradicija jedan od primera kako japanska kultura poštuje drveće. Samim tim, nismo iznenađeni činjenicom da delikatno teksturni brojčanik novo SLGH005 modela, mehaničkog časovnika sa frekvencijom od 36.000 bph, smeštenom u kućištu prečnika 40 mm od nerđajućeg čelika, asocira na Širakaba, belu brezu koja potiče iz severnog Japana, a koja najviše raste u regionu koji okružuje Grand Seiko studio u Šizukuišiju. Ovaj maleni grad smešten je u planinama Ivate prefekture, na dva sata severno brzim vozom od Tokija.

Ukoliko ste novajlija kada se radi o Grand Seiko modelu, morate znati sledeću činjenicu: Šizukuišiju je za Japan, ono što je Le Lokle u Jura planinama za Švajcarsku – kolevka mehaničkog časovničarstva. Poštovanje koje ovaj brend neguje prema tlu na kom se izrađuju njegovi časovnici ugrađeno je u sam sat, kao što je to na vrlo poetičan način objašnjeno u saopštenju za štampu.

“I leti i zimi visoka, vitka debla i bela kora breza predstavljaju blistav pogled koji je istovremeno lep i tajanstven. Pomno pogledati brojčanik znači iskusiti potpuno isti osećaj koji uživaju posetioci ovih šuma i biti približen istinskoj i večnoj prirodi vremena više nego ikada ranije.”

Estetika SLGH005 modela naširoko je poznata kao Series 9 Design, koji je obeležje Grand Seiko Heritage kolekcije, izvedene iz stila koji je definisan 1967.godine uvođenjem slavnog 44GS modela, ali sa prefinjenim i osavremenjenim detljima. Glavna obeležja ove serije su besprekorni, reflektivni lak, postignut upotrebom tehnke zaratsu, uz kućišta koja su dizajnirana sa širokim lugovima i niskim centrom gravitacije.

Ispod ledeno belog lica ovog modela skriven je Caliber 9SA5, koji nudi rezervu energije u trajanju od osamdeset sati. Predstavljen prošle godine, ovaj mehanizam visoke frekvencije sadrži tri inovacije koje obećavaju naprednu funkcionalnost u uglađenijem pakovanju.

Na kraju, možemo reći da će ovaj model, koji dolazi sa cenom od 9.100 dolara, biti dostupan za kupovinu od idućeg meseca.