Favorit slavnih: kultni Cartier Crash sat obara sve prethodne rekorde

Među mnogim traženim časovnicima, omiljeni sat poznatih ličnosti je Cartier Crash Watch.

Ovaj neobičan sat upravo je oborio svetski rekord jer je vintage primerak iz 1967. godine prodat na aukciji po neverovatnoj ceni od 1,65 miliona dolara.

Dugo se verovalo da je šarmantni Cartier Crash časovnik inspirisan izobličenim satom iz dela Salvadora Dalija „The Persistence of Memory“. Međutim, dizajn sata Cartier Crash nema veze sa nadrealnim radom. Legenda kaže da je ideja za Crash došla kada je klijent brenda Cartier doneo svoj sat koji je oštećen u saobraćajnoj nesreći 1967. godine.

Ovaj prelepi Crash od 18-karatnog žutog zlata kreiran u londonskom studiju brenda Cartier 1967. godine pojavio se na aukcijskoj platformi satova Loupe This. Tokom sedam dana, licitacija je porasla sa mizernih 50 dolara na ogromnih 1,65 miliona dolara. Crash od 18-karatnog žutog zlata bio je u „odličnom originalnom stanju“ sa žigovima i serijskim brojem vidljivim na kućištu sata. Sat je opremljen originalnim kalibrom 841 sa potpisom Jaeger-LeCoultre.

Crash satovi obaraju rekorde aukcija skoro svake godine, pri čemu je prethodno najskuplji Crash prodat za 816.158 dolara na aukciji u Ženevi u novembru. Forbs je podelio da je još jedan Crash ponuđen na Christie's aukciji prodat za 225.000 dolara 2020. godine.