Chanel Haute Horlogerie Red Edition kolekcija je u znaku crvene

Haute Horlogerie Red Edition kolekcijom, modna kuća Chanel svečano otvara svoju „godinu rubina” odabirom crvene, jedne od najomiljenijih nijansi Koko Šanel.

„Ako ste tužni ili slomljenog srca, našminkajte se, obucite se i dodajte još karmina“. Crvena je oduvek bila boja bliska i draga Gabrijeli Šanel, a smatra se jednom od karakterističnih boja modne kuće zajedno sa bež, crnom, zlatnom i belom. Crvena je takođe protagonista kolekcije Haute Horlogerie Red Edition, tri sata ograničenog izdanja, sa rubinima, kojima legendarna kuća otvara 2022. godinu, koju je Chanel proglasio godinom rubina.

Koko Šanel i moć crvene boje

„To je igra između crne i bele, jer crno je sve. Kao i belo. Njihova lepota je apsolutna“. To je udobnost i klasa jer, kako je Mademoiselle volela da naglasi, „Prava elegancija se ne može odvojiti od pune mogućnosti slobodnog kretanja“. To je jednostavnost, „Jer pre nego što izađete, pogledajte se u ogledalo i skinite nešto sa sebe“. To je senzualnost jer, zapravo, crveni ruž nikada ne bi trebalo da nedostaje na ženskim usnama. Gabrijela Šanel je volela moć crvene boje kada se koristi kao naglasak. Revolucija u svetu mode povezana je sa upotrebom dodira crvene kako bi se naglasila struktura jakne i primenom boje na postavu jedne od legendarnih torbi, 2.55

I kasniji kreativni direktori kuće zadržali su veru u tradiciju. „Kao stilsko sredstvo, koristio sam crvenu boju na tri kreacije satova,“ kaže Arnaud Častajn, direktor Chanel Watchmaking Creation studija. „Sviđa mi se odvažnost pokreta sačinjenog od crvene boje, senzualnost kombinacije bež zlata i rubina, autoritet sjajne crvene trake na zglobu. U crvenoj nema ničeg kukavičkog! Ima beskompromisnu ​​eleganciju". Ove godine crvena postaje glavna nijansa nove kolekcije Haute Horlogerie Red Edition, koju karakterišu BOY·FRIEND i J12 X-RAY Red Edition.

BOY · FRIEND Skeleton Red Edition

2018. BOYFRIEND je bio opremljen skeletonizovanim mehanizmom koji je razvio Chanel Manufacture. Vidljiv i na prednjoj i na zadnjoj strani sata, mehanizam izražava finoću kroz providnu interakciju njegovih mostova u obliku krugova koji se uklapaju zajedno. Kalibar 3, mehanički sa ručnim navijanjem sa 55 sati rezerve snage i 28.800 vph, pokazuje duboku eleganciju i visoko majstorstvo kodova koji identifikuju vrhunsku izradu satova.

Sa novom kolekcijom, satovi BOY · FRIEND Skeleton Red Edition (ograničena serija od 10 komada) i BOY · FRIEND Skeleton X-RAY Red Edition (ograničena serija od 100 komada) otkrivaju sve fascinantne karakteristike kreacija Haute Horlogerie. Silueta BOY · FRIEND ostaje nepromenjena (dimenzije: 37 x 28,6 x 8,4 mm), ali naglasak na crvenoj boji dodaje elegantnu notu celini. Prvi koristi bež zlato za kućište, ukrašeno sa 38 baget rubina (otprilike 1,96 karata) postavljenih na okvir, još 5 baget rubina (0,15 karata) obogaćuje krunu i 23 baget rubina (0,89 karata) a tu je i trostruka sigurnosna kopča, takođe izrađena od bež zlata.

BOY·FRIEND Skeleton X-Ray Red Edition ima kućište od safirnog kristala, sa bež zlatnom krunom u kompletu sa 5 baget rubina (približno 0,15 karata). Dopunjen je crvenim sjajnim kožnim kaišem sa aligatorskim uzorkom, koja podseća na postavu tašne 2.55, dok crvena u kombinaciji sa bež puderasto zlatnom nijansom, sugeriše svetao ton karmina koji izmami osmeh.

J12 X-RAY Red Edition

U potpunosti napravljen od safirnog kristala, J12 X-RAY Red Edition je ograničen na 12 numerisanih komada. Obogaćen je sa 46baget  rubina (oko 5,80 karata) i 12 rubinskih markera u obliku bageta (oko 0,45 karata) na brojčaniku, takođe od safirnog kristala, kako bi se obezbedio odličan vizuelni efekat. Zahvaljujući safirnom kristalu, zapravo, mostovi Manufacture pokreta kalibra 3.1, mehanički sa ručnim navijanjem i 55 sati rezerve snage i 28.800 vibracija na sat, pažljivo su sakriveni, ali su detaljni zupčanici i dalje vidljivi, u arhitekturi koja ističe Chanel status vrhunskog časovničara. Kruna od belog zlata je ukrašena brilijantnim dijamantom (oko 0,16 karata), a narukvica od safirnog kristala je ukrašena sa dve karike sa 34 rubina baget reza (oko 2,15 karata).

Ova moćna dualnost stvara dva nova i izuzetna komada, radikalna i elegantna, u kojima linija razdvajanja između ženskog i muškog postaje sve suptilnija.

Skeleton Red i Skeleton X-Ray Red izdanja su ograničena na 55 odnosno 100 komada po ceni od 149.700 i 89.800 dolara.