Časovnik od 75.000 dolara sa Vantablack brojčanikom

Svet visokog časovničarstva poznat je po eksperimentisanju sa retkim i interesantnim materijalima, od kojih se prave zaista unikatni časovnici…

2018.godine, švajcarski časovničarski brend, H.Moser & Cie, predstavio je Endeavour Perpetual Moon Concept časovnika, koji je kreiran sa brojčanikom obloženim Vantablack – najtamnijim materijalom na planeti. Časovničarski brend postao je dobro poznat zbog svoje Concept linije modela, a sada je lansirao ograničeno izdanje sa Vantablack brojčanicima i turbijonom na poziciji šest sati, koji deluje kao da pluta povrh ambisa bez dna. Nazvan Endeavour Tourbillon Concept Vantablack, model je ograničen na samo pedeset primeraka, a koštaće vas 75.000 dolara.

Inače, Vantablack materijal je predstavljen pre manje od deset godina od strane NASE, a prema navodima, on apsorbuje 99.96 % procenata svetlosti, zbog čega zaista čudesno izgleda. Kreiranje ove obloge delo je britanske kompanije nazvane Surrey Nanosystemsa. Svaki brojčanik koji je deo ovog ograničenog izdanja poslat je kompaniji, a potom vraćen H.Moser & Cie kompaniji zarad dalje proizvodnje.

Prema navodima Surrey Nanosystems, materijal je skup karbonskih nanocevi, koje su 3.500 puta manje od prečnika vlasi kose prosečnog čoveka. Svetlost koja udari na ovu površinu biva zarobljena između nanocevi i skoro ništa se ne reflektuje. Obloga koja je korišćena za izradu brojčanika je Vantablack S-VIS, i u pitanju je ista obloga koju NASA koristi na svojim instrumentima za svemirske misije.

Časovnik pokreće samonavijajući HMC 804 mehanizam, a on poseduje kućište prečnika 42 mm napravljeno od belog zlata, koje prati ručno šiveni kaiš od crne aligatorske kože.