Časovnik koji je oborio dva rekorda jednim potezom

Izuzetno retki Patek Philippe časovnik oborio je dva nova rekorda, dostižući skoro 8 miliona dolara tokom aukcije…

Proglašen samim vrhuncem u svetu kolekcionara, časovnik je dobio visoku procenu vrednosti u visini 4 miliona dolara, a pritom je skoro pa udvostručio prodavši se po ceni od 7.8 miliona dolara. Prema Phillips aukcijskoj kući koja je bila zadužena za njegovu prodaju, ovo je najveća cifra plaćena za časovnik od žutog zlata na jednoj aukciji, dok je istovremeno u pitanju rekord kada se radi o ovom modelu.

Aukcijska kuća takođe je izjavila da je ručni časovnik izazvao burnu i dugotraju borbu između devet internacionalnih kolekcionara, pre nego što je njegov novi vlasnik postao anonimni čovek, koji se nadmetao telefonskim putem.

Časovnik, koji je ljubiteljima horologije poznat kao “The Silk Road”, bio je prvi od samo 11 Ref.2523 modela koji su kreirani i jedan od samo tri na kom je oslikana evroazijska kopnena masa. Časovnik je dobio besprekorni cloisonné emajlirani brojčanik i dve korone – jedna se koristi za navijanje sata, dok druga kontrolište prsten grada, koji omogućava tačan prikaz vremena u čak 40 svetskih gradova, navedenih na njenom obodu. Takođe, časovnik pokreće 12-ligne mehanizam brenda, koji je lično modifikovan od strane izumitelja sistema svetskog vremena, Luja Kotijea.

Prošlo je skoro dve decenije tokako se Ref.2523 časovnik pojavio na tržištu. Kao dodatno svedočenje njegovom značaju, jedan od njegovih rođaka zapravo obitava u Patek Philippe muzeju, dok je drugi deo privatne kolekcije, što donekle objašnjava astronomsku cenu. Časovnik o kom govorimo, koji je bio uspavan tokom nekoliko proteklih godina, sada je poneo titulu najskupljeg Patek Philippe časovnika sa dve korone sa cloisonné emajliranim brojčanikom koji je prodat na aukciji.

Inače, nisu samo vintage Patek Philippe časovnici dostigli impresivne sume tokom vikend aukcije. Moderni platinasti Nautilus, Ref. 5711P, prodat je za više od pola miliona dolara. Što nas dovodi do zaključka – bilo da su stari ili novi, Patek Philippe časovnici uvek donose neverovatne cifre sa sobom.