Bulova Moon Chronograph – deo istorijskog NASA poduhvata

Kompanija Bulova obeležava godišnjicu uspešne misije Apola 15 i sletanja na površinu Meseca specijalnom serijom Moon Chronograph časovnika.

Serija časovnika nastaje po originalnom primerku nošenom u samoj misiji Apolo 15, koji se nalazio na ruci komandanta posade. Nije čudno videti pokušaje od strane velikog broja marki satova, da radi mode i popularnosti povežu svoj današnji brend sa događajima iz prošlosti. Često se ispostavi da takvi važni događaji iz prošlosti nemaju više nikakve veze sa današnjim brendovima, što videćemo, nije nikako slučaj i sa Bulova satovima. Potpuno drugačiji, Bulova satovi su uvek bili u posebnoj vezi sa uspesima u istraživanju svemira.

Kompanija Bulova je tokom pedesetih, pa sve do kraja sedamdesetih godina imala veoma usku saradnju sa NASA programom. Posebno dizajnirani sistem Accutron, koji nastaje u Bulovi, omogućava rad mehanizma u okruženju smanjene gravitacije. Takav sistem je korišćen prilikom izrade panela za instrumente, kao i satne mehanizme koji su se nalazili u sklopu čak 46 misija sprovedenih od strane NASA-e.

Neki od najupečatljivijih detalja iz istorije Bulova satova je i činjenica da je jedan primerak bio učesnik čuvene misije i prve šetnje po Mesecu, 1969. godine. Misija Apolo 15 je započeta 1971. godine, a kao važan detalj iz misije se navodi situacija kada je astronaut Dejvid Skot morao da upotrebi Bulova časovnik iz svojih ličnih stvari, jer je primerak Omege, zvaničnog sata misije, otkazao. Sa Bulovom na ruci, Skot je započeo svoju šetnju po površini Meseca, a upravo taj časovnik je prošle godine prodat na aukciji za 1.6 miliona dolara.

Brend Bulova sada ponovo u ponudi ima ediciju specijalne serije Moon Chronograph, nastalu po čuvenoj misiji Apolo 15. Mehanizam je poboljšan jedinicom od 262 kHz vrhunskog kvaliteta, čime sat dobija na preciznosti koja je neuporediva sa konkurencijom i na taj način uspešno prati istorijske korake koje su postavili prethodni proslavljeni modeli iz Bulove.

N.S.

Luxury Experience