Blancpain predstavlja novi časovnik u čast kineske godine vola

Blancpain Villeret Chinese Traditional Calendar predstavlja jednu od najuglađenijih iteracija časovnika koji su posvećeni kineskom zodijaku…

Takođe, istovremeno, ovaj model je i jedan od najkomplikovanijih, što ga čini neverovatno privlačnim za kolekcionare koji žele da poseduju nešto što ide van uobičajenih okvira i simbolizma zodijačke životinje. Kao što verovatno već znate, ove godine će se završiti razdoblje pacova i početi period vola, a na ovom časovniku, taj simbol možemo videti kako lebdi iznad malog otvora na poziciji 12 sati, praktično zasenjen virtuoznim prikazom funkcija ispod njega, koje pokreće mehanizam kompleksniji od perpetualnog kalendara. On u sebi spaja gregorijanski kalendar koji je baziran na solarnom danu, zajedno sa tradicionalnim kineskim kalendarom, koji je lunisolarni. Solarna godina je 11 dana duža od godine sa 12 lunarnih meseci.

Centralni brojčanik prati gregorijansko vreme, sa kazaljkama u obliku lista koje prikazuju tačno vreme uz pomoć indeksa kreiranim rimskim brojevima. Plava serpentin kazaljka pokazuje tačan datum, na spoljnom perimetru ovog časovnika, dok je kineski kalendar, predstavljen na tri podbrojčanika, nešto komplikovaniji. Podbrojčanik na poziciji 12 sati predstavlja dupli brojač sata, prikazujući kineski sistem deljenja dana na 12 duplih sati. On ih prikazuje uz pomoć figura i simbola tokom ciklusa koji traje 24 sata. Odmah iznad nalazi se vo, koji predstavlja jednu od 12 životinja kineskog zodijaka, dok se svake godine, disk može prilagoditi kako bi prikazivao aktuelni simbol.

Podbrojčanik na poziciji tri sata ilustruje pet elemenata – drvo, zemlju, vatru, vodu i metal – zajedno sa deset nebeskih stabljika tokom ciklusa od 10 godina, sa jin i jang dizajnom u svom centralnom delu. Vo u ovom slučaju predstavlja jang, što je prema kineskoj filozofiji aktivni princip, nasuprot jinu, koji se smatra receptivnim principom. Podbrojčanik na poziciji devet sati koristi kratku plavu kazaljku kako bi prikazao lunarne mesece, uz dužu plavu kazaljku koja indicira lunarne dane. On sadrži mali okrugli otvor koji dobija crvenu boju kada godina ima trinaesti ili interkalarni mesec. Kineski kalendar ima prestupnu godinu na svake dve do tri godine, što objašnjava zašto datum kineske Nove godine varira. Ove godine, ona otpočinje 12.februara.

Nema potrebe da naglašavamo da je za spajanje svih ovih elemenata u jednom mehanizmu potreban i prostor i vreme. Caliber 3638, po prvi put lansiran 2012.godine, proveo je pet godina u fazi razvoja. 464 komponente koje ga sačinjavaju pronalaze svoje mesto u kućitu koje meri 15 mm u debljini i 45 mm u širini. Silikonska opruga ga oslobađa frikcije i čini pouzdanijim, dok mu tri serije opruga pružaju rezervu energije u trajanju od sedam dana. Sve funkcije mogu biti prilagođene upotrebom pet korektora ispod lugova, što je inače sistem koji je slavni brend patentirao.

Možemo reći da je ovaj časovnik zaista intenzivan način proslavljanja godine vola, koji se u kineskoj kulturi povezuje sa marljivošću, upornošću i iskrenošću. Platinasta verzija ovog modela, sa krunom od rubina i grand feu emajliranim brojčanikom ograničena je na samo 50 komada, pri čemu svaki od njih košta 87.800 dolara. Verzija od 18-karatnog crvenog zlata sa rotorom koji je dobio guilloche detalje nije ograničena i svaki takav časovnik će vas koštati 66.400 dolara.