Blancpain časovnik u čast Godine Pacova

Novi model, čiji se debi podudara sa dolaskom Godine Pacova, nije baš sasvim posvećen glodarima…

Nakon pet godina u proizvodnji, Blancpain Traditional Chinese Calendar časovnik, opremljen je neverovatnim mehanizmom koji dozvoljava prikaz kineskih i gregorijanskih elemenata kalendara. Komplikovaniji od perpetualnog kalendara, samonavijajući 3638 mehanizam poseduje genijalnu kombinaciju dva radikalno različita prikaza vremena i predstavlja upečatljivo tehničko dostignuće. I dok je gregorijanski kalendar baziran na solarnom danu, kineski se oslanja na lunarni ciklus – jedna solarna godina je oko 11 dana duža od godine koja se sastoji od dvanaest lunarnih meseci. Pored toga, kineski kalendar ima preskok na svake dve ili tri godine, kako bi uneo konzistenciju u sezonski ciklus, što objašnjava variranje datuma proslave Kineske Nove godine.

Kreiranje časovnika koji miri sve ove kompleksnosti je jedan od razloga zbog kog se Blancpain Traditional Chinese Calendar model izdvaja od svih drugih koji su kreirani u tu čast. Drugi razlog je sasvim jednostavan: on nema glodara na svom brojčaniku.

Umesto toga, njegov Grand Feu emajlirani brojčanik sadrži harmonični kvintet vremenskih prikaza, dok se pacov suptilno nazire unutar prozora na poziciji dvanaest sati. Odmah ispod njega nalazi se brojač dvostrukih sati, koji nam pokazuje i brojeve i simbole, poštujući kineski sistem deljenja dana na dvanaest duplih sati. Na poziciji 3 sata, 10 nebeskih stubova i pet elemenata je prikazano, dok sa druge strane brojčanika, na poziciji devet sati, možemo videti kazaljke koje prikazuju mesec i datum.

Odmah iznad pozicije šest sati, možemo videti prikaz faze meseca, koja indicira trenutni mesec kineskog kalendara. Osim toga, moramo još naglasiti da ovaj mehanizam ima rezervu energije u trajanju od sedam dana, a nalazi se u kućištu od platine, sa prečnikom od 45 mm. Samo pedeset ovih modela će biti kreirano, sa cenom od 87.800 dolara.