A. Lange & Sohne proslavlja svoju godišnjicu časovnikom od pola miliona evra

Kako bi proslavili 175.godišnjicu od osnivanja, A.Lange & Sohne, nemački horloški brend, predstavio je novu kolekciju časovnika koji pripadaju 1815 porodici, koja je omaž osnivaču brenda, Ferdinandu Adolfu Langeu…

Najvažniji časovnik ove linije je limitirano izdanje A. Lange & Sohne Tourbograph Perpetual Honeygold Homage to F.A.Lange, koji je predstavljen tokom Watches & Wanders izložbe u Šangaju, zajedno sa svim ostalim omažima. Ukoliko pogledate pažljivo, primetićete da je to limitirano izdanje praktično nova verzija spektakularnog Tourbograph Perpetual Pour Le Merite iz 2017.godine, koji u svom simpatičnom pakovanju sadrži čak pet komplikacija. Najnovija verzija koja će biti ponuđena u zaista ograničenim brojevima, nudi ovaj časovnik u verziji od unikatne 18-karatne legure koja je delo ovog brenda, a koja je generalno rezervisana za specijalna izdanja.

Počevši od estetike ograničenog izdanja, celokupni dizajn je ostao skoro pa nepromenjen, uključujući i njegov kompleksni brojčanik. Kućište ovog modela meri 43 mm u prečniku, dok je njegova visina 16.6 mm. Ono što je novo u njegovom izgledu jeste materijal kućišta Honeygold 18k legura, koja je upotrebljena za kreirane tek nekoliko modela od svog nastanka 2010.godine. Iako iz brenda nikada nisu otkrili detalje ove legure, ona se smatra znatno otpornijom na ogrebotine u poređenju sa normalnim zlatom. Kada se radi o brojčaniku, on na sebi nosi reljefno gravirane arapske brojeve sa karakterističnim zlatnim alfa kazaljkama, pri čemu su svi ti detalji kreirani od pomenute legure. Veličanstveni kontrast postignut je sivim rodmijumskim finišom brojčanika, koji mu daje trodimenzionalni izgled.

Uprkos duge liste komplikacija koje su ponuđene u okviru ovog sata, njegov brojčanik je čist, zahvaljujući podbrojčaniku koji ima dvostruku dužnost. Veći podbrojčanik na poziciji 12 sati sadrži prikaz faze meseca i spoljni prsten datuma, dok onaj smešten na poziciji 9 sati ima kombinaciju prikaza dana i hronografskih minuta. Na poziciji tri sata nalaze se indikatori meseca i prestupne godine, dok je predimenzionirani turbijonski otvor na poziciji šest sati idealni balans čitavoj priči.

L133.1 ručno navijajući mehanizam kombinuje neke od najkompleksnijih horoloških inžinjerskih remek dela, sa časovničarskim konceptima koji su vekovima stari. Praktično svaki element ovog mehanizma je zaista impresivan, a rezerva energije u trajanju od 36 sati ispraćena je frekvencijom od 21.600 vph. Na kraju, možemo reći da će ovaj model biti kreiran u samo 50 iteracija, sa cenom od pola miliona evra.