350.000 dolara za sat bez kazaljki

H. Moser & Cie. brend predstavlja nam svoj novitet – Swiss Alp Watch Concept Black.

Na brojčaniku ovog modela postoji samo turbijon koji se nalazi na poziciji šest sati. Pored ove komplikacije, model sa svojim crnim brojčanikom i pravougaonim kućištem neodoljivo podseća na Apple Watch. Dizajniran sa obodom zbog kog ga neko sa daljine može pomešati sa prethodno pomenutim modelom, Swiss Alp časovnik ima pravougaono telo i koronu sa strane, ali ne poseduje ekran, niti kazaljke.

Ovaj časovnik nam vreme saopštava akustično, uz pomoć minutnog repetoira i ručno navijajućeg mehanizma, HMC 901. Dugme smešteno sa jedne njegove strane daje nam opciju aktiviranja zvuka, koje model koristi kako bi nam saopštio koje je doba dana. Ovo nam deluje kao sasvim novi pristup prikazu vremena, ali zapravo, ova tehnologija je često korišćena u prošlosti. Nekada davno, kada je struja i dalje bila ograničena samo na neke delove sveta i kada je bilo previše mračno kako bi se videlo koliko je sati, praktično rešenje ovog problema pojavilo se u formi zvuka.

Tehnički govoreći, ovaj H. Moser & Cie. model je tipično kompleksan. Njegovo kućište od platine je izdubljeno kako bi prihvatilo oblik mehanizma i imalo sjajnu rezonancu. Ravna obruga koja radi pri frekvenciji od 3Hz će biti aktivna osamdeset sedam sati nakon samo jednog navijanja. Sam časovnik meri 45.8 x 39.8 mm, dok je njegova debljina 11 mm, što ga čini poprilično glomaznim. Pored letećeg turbijona koji se može videti na brojčaniku modela, ovaj časovnik ima i skeletonizovani most koji se rotira jednom u minutu.

Kako kažu iz brenda, ručno navijajući HMC 901 mehanizam razvijen je uz pomoć MHC Manufactures Hautes Complicationes SA, koji su stručnjaci u ovom polju. Pored gonga i elemenata koji proizvode zvuk, mehanizam poseduje i komoru za rezonancu koja mu pomaže da bude glasniiji i da tonovi koje emituje budu čistiji. Rad mehanizma može se videti i zadnje strane modela, koja je napravljena od safirnog kristala.

Ovaj časovnik dolazi sa crnim kožnim kaišem, koji poseduje crvenu postavu, a njegova prodajna cena će biti 350.000 dolara.

 

Luxury Experience