15 najskupljih Rolex modela

Rolex je ime koje je samo po sebi sinonim luksuznih časovnika…

Cene nekih od veoma poželjnih modela ovog genijalnog časovničarskog brenda često nas ostave bez teksta. Na primer, u oktobru, Paul Newman Rolex Daytona model je aukcijski prodat po ceni od 17.752.500 dolara. Sigurni smo da će ovaj časovnik dobiti vrednu konkurenciju, verovatno od istog ovog brenda.

Pa, šta Rolex časovnike čini toliko posebnim? Evo nekoliko mogućih razloga. Njihov 904L čelik je toliko poznat i predivan, zato što je to zapravo skuplja verzija ovog metala, koja se veoma teško proizvodi. Rolex kompanija ima svoju laboratoriju gde vrhunski tehničari posvećeno rade na evoluciji i poboljšanjima njihovih mehanizama. Bukvalno sve, od delova mehanizma, pa do narukvica, se ručno proizvodi, ali tek nakon što svaki deo prođe seriju opsežnih i temeljnih testova. Čak je i zlato koje oni koriste njihovo, i proizvodi se u okviru njihove laboratorije.

Zarade ovog brenda su toliko tajne, da čak ni glavne državne agencije nemaju bilo kakve informacije o njima. Oni imaju najbolju tehnologiju koja je poznata u časovničarskom svetu, a količina pažnje detaljima koja je potrebna za izradu samo jednog ovog modela je neverovatna.

Oni imaju svoje gemologe koji pregledaju svaki delić časovnika. Apsolutno sve rade sami. U skladu sa našom (ali i globalnom) fascinacijom ovim predivnim časovnicima kroz sve njihove epohe, predstavljamo vam listu petnaest najskupljih Rolex časovnika koji su ikada prodati. 

15. Steve McQueen 1967 Rolex Submariner – $234,000

Ovaj Submariner model sa referencom 5512 proizveden je 1962.godine i poklonjen je glumcu Stivu Mekvinu od strane Džimija Brukera, njegovog bliskog prijatelja, početkom osamdesetih godina. Mekvin je sve svoje dragocene predmete nekada držao u Brukerovom avionskom hangar. Ovaj časovnik je inače mogao biti viđen u poslednjem filmu čuvenog glumca, Hunter. Zahvaljujući dva strateški pozicionirana zavrtnja, vodootpornost ovog modela ide čak do 200 metara dubine. Ovaj model od nerđajućeg čelika sa crnim lakovanim brojčanikom ima fluorescentne kazaljke, indekse i brojeve. Dolazi sa Oyster narukvicom, koja je poznata po svojoj snažnoj kopči. 

14. Dr. Rajendra Prasadov Gold Rolex Oyster – $440,000

Prvi predsednik nezavisne Indije, dobio je ovaj časovnik sa posvetom dana kada je Indija postala republika – 26.januara 1950.godine. Kao jedan od samo nekoliko Rolex časovnika koji su napravljeni od 18 K zlata umesto klasičnog nerđajućeg čelika, ovaj model je privukao mnogo pažnje tokom svog vremena proizvodnje, ali i onda kada se pojavio na aukciji. Nažalost, časovnik je ukraden iz Patna muzeja ubrzo nakon smrti predsednika, pa niko zapravo ne zna odakle on na aukciji. Građani i vlasti Indije su tražili da im se ovaj model vrati, u skladu sa poveljom Uneska iz 1979.godine. 

13. James Bond 1973 Rolex 5513 – $450,000

Da li ste iznenađeni činjenicom da je časovnik čuvenog agenta postao deo klasike? Sve što agent 007 dotakne dostigne neverovatnu popularnost – bilo da je to Aston Martin automobil ili Rolex časovnik. Model o kom govorimo koristio je Rodžer Mur u filmu Live and Let Die. Potpis čuvenog glumca krasi poleđinu ovog časovnika, što dokazuje njegovu autentičnost. Ovaj model ima cirkular i ugrađeni generator magnetnog polja, kao i sečivo u formi diska koje smo mogli da vidimo u filmu. Ipak, ovo je samo filmski rekvizit, koji vam zapravo neće pokazati tačno vreme. 

12. Rolex GMT 116769TBR – $547,000

Drugi modeli na ovoj listi dostigli su svoje neverovatne cene na aukcijama, a ovaj dolazi direktno iz fabrike ovog brenda i predstavlja njihov najskuplji proizvedeni model do sada. Naravno, ovaj časovnik je lep i definitivno mu nije potrebno bilo kakvo ime koje će to potvrditi. Njegov brojčanik napravljen je od dijamanta. Indeksi satova su fluorescentni, kao i kazaljke, ali su crno lakirane kako bi se razlikovale od brojčanika. Ovaj časovnik je više komad nakita, jer je njegova narukvica proizvedena od 18 K belog zlata i ispunjena dijamantima. 

11. Rolex 6062 Gold – $895,000

Ovaj časovnik nalazio se u prva četiri modela na listi kada je prodat 2015.godine tokom aukcije održane u Ženevi. Ovo je jedan od samo dva proizvedena ovakva modela, koji poseduju trostruki kalendar i prikaz faze meseca. Proizveden je 1953.godine od roze zlata. Zbog svoje interesantne konfiguracije brojčanika, ovaj model dobio je predivni nadimak Stelline. 

10. Paul Newmans 1969 Rolex Daytona – $1.1 miliona

Danas, Rolex Daytona predstavlja jedan od najtraženijih modela ovog brenda, iako zapravo nije bio neki hit kada se po prvi put pojavio. Proslavio se tek onda kada ga je Pol Njuman poneo na svom ručnom zglobu. Ovaj model ima elegantni beli brojčanik, koji ima hronografske tastere, akrilnu bazu i podbrojčanike crne boje. Sve do osamdesetih godina, Rolex Daytona modeli su uglavnom skupljali prašinu na policama, da bi nakon toga postali neverovatno popularni kod bogatih Italijana.

9. 1950 Rolex Sleeping Beauty – $1.14 miliona

Zbog svojih komplikovanih opcija, ovaj časovnik je nekada bio poznat kao Pandellone. Samo sto komada je proizvedeno, i danas veoma retko možete naleteti na jedan od njih. Jednom prilikom, ovaj model časovnika je dospeo na aukciju, gde mu je vrednost bila procenjena na 250.000-350.000 hiljada dolara, a on je dostigao čak četiri puta veću cenu nakon žustrog nadmetanja aukcionara iz četiri zemlje. Ovaj časovnik je potom dobio svoj nadimak Uspavana Lepotica. Sa prikazom faze meseca, ovaj časovnik od nerđajućeg čelika jedan je od najkomplikovanijih koje je Rolex brend ikada proizveo.

8. 1942 Rolex Chronograph – $1.16 miliona

Ovo je takođe časovnik sa komplikovanim mehanizmom koji je dostigao neverovatnu cenu. Ovaj model ima plavi telemeter, mehanizam hronografa, spoljna obeležja minuta i broje druge interesantne funkcije. Samo 12 ovih modela je proizvedeno, što doprinosi njegovom raritetu, a samim tim i ceni. On dolazi sa niklovanim završnim detaljima i brojčanikom koji ima mat srebrni finiš.  

7. 1949 Rolex Oyster Perpetual – $1.22 million

Ovo je jedan od najstarijih preživelih modela, a kao izdanje iz 1949.godine, prodat je po ceni od 1.22 miliona dolara tokom Christie’s aukcije za luksuzne časovike, održane pre tri godine u Ženevi. Ovaj predivni časovnik nije samo redak i star, već je njegov brojčanik, napravljen od cloisonné emajla, jednostavno opčinjavajući i vrlo verovatno najelegantniji na ovoj listi. 

6. Eric Clapton 1971 Rolex Daytona – $1.185 million

Ovo je jedan od onih časovnika koji će uvek biti neverovatno privlačni. Kada je aukcijski prodat 2008.godine, otišao je po ceni od 505.000 dolara. Potom, na aukciji održanoj 2015.godine, ovaj model je dostigao neverovatnu cenu od 1.185 miliona dolara, što je njegovom tadašnjem vlasniku donelo profit veći od pola miliona dolara. Uprkos njegovom poznatom originalnom vlasniku i vrednosti ovog brenda, ovo je tek treći najskuplje prodati časovnik tog dana, a pobedio ga je model brenda Patek Phillipe. 

5. Paul Newmans Rolex Daytona Oyster Sotto 6239 – $1.95 million

Ovo je prvi časovnik sa tri crno obojena podbrojčanika koje je ovaj brend kreirao. I naravno, vrhunski Rolex poput ovog morao je imati vlasnika istog statusa, a ta čast je pripala još jednom Polu Njumanu. Ovaj model je prodat prošle godine na aukciji.  

4. Rolex Split-Seconds Chronograph 4113 – $2.45 million

Prodat na aukciji po ovoj neverovatnoj ceni, ovaj časovnik je držao rekord kao najskuplji prodati Rolex tek nekoliko meseci. Ovo je jedan od najkomplikovanijih modela i ima dve kazaljke koje prate sve događaje. Njegov mehanizam se po prvi put pojavio u džepnim časovnicima tokom kasnih 1800ih godina. 

3. 1958 Rolex GMT Master – $3.5 million

Pre nego što je Pol Njuman dospeo na scenu i oborio rekorde, ovo je bio najskuplju model Rolex časovnika, aukcijski prodat u Ženevi po ceni od 3.5 miliona dolara. Napravljen je od 18K zlata, bio je redak, jer smo navikli da Rolex GMT časovnici dolaze u verzijama od nerđajućeg čelika. Jedna od njegovih glavnih osobina je Bakelite baza konjak braon boje. 

2. Rolex Bao Dai – $5.1 million

Ovo je jedan od retkih Rolex modela koji nisu pripadali Polu Njumenu, a koji su dostigli neverovatne cene na aukcijama. Ovaj model bio je u vlasništvu imperatora Bao Daia, poslednjeg monarha Vijetnama. Napravljen je tokom pedesetih godina i bio je jedan od najkomplikovanijih modela svog vremena. Napravljen je od 18K žutog zlata i jedan je od samo tri modela sa crnim brojčanikom, a jedini koji ima dijamantske oznake. 2002.godine, prodat je za samo 235.000 dolara na aukciji. 

1. Paul Newmans Rolex Cosmograph Dayton – $17.8 million

Dakle, Pol Njumanovi časovnici Rolex brenda definitivno obaraju sve rekorde. Cena ovog modela je jednostavno neverovatna. Ovaj model je Pol Njumen dobio od svoje supruge Džoan Vudvard na poklon u Njujorku 1968.godine. Glumac je nosio ovaj časovnik petnaest godina, pre nego što ga je poklonio tadašnjem dečku svoje ćerke, Džejmsku Koksu 1984.godine. Čak i nakon raskida, oni su ostali dobri prijatelji, pa su zaradu od aukcijske prodaje ovog modela podelili fondacijama Pola Njumana.