Kraj jedne ere: Tom Ford dizajnirao poslednju kolekciju za svoj brend

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TOM FORD (@tomford)

Tom Ford je predstavio svoju „Tom Ford Archive Collection“ za jesen/zimu 2023, istovremeno najavljujući da se povlači sa mesta dizajnera brenda koji je osnovao.

Tom Ford je lansirao istoimenu modnu kuću 2005. godine, nakon veoma uspešnog desetogodišnjeg staža kreativnog direktora u brendu Gucci. U vreme procvata modne industrije, novi luksuzni brend je brzo zauzeo jednu od vodećih pozicija. Danas, 13 godina nakon lansiranja prve linije ženske odeće Tom Ford, poznati dizajner se oprašta od modne kuće koju je doneo na svet.

Bez upozorenja i bez većih najava, brend je objavio da će njegova sledeća kolekcija biti i poslednja koju je dizajnirao njen osnivač. Tom Ford je 26. aprila, predstavio lansiranje svoje kolekcije za jesen/zimu 2023 pod nazivom „Tom Ford Archive Collection“. Kolekcija uključuje izbor omiljenih izgleda koje je kreirao od svoje prve ženske linije 2010. godine, kao i mnoštvo modela koji su pomogli da brend postane lider u modnoj industriji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TOM FORD (@tomford)

Modna kuća je kolekciju predstavila na Instagramu serijom video snimaka i fotografija koje je snimio fotograf Stiven Klajn, skromno uz napomenu da je ovo poslednja kolekcija Toma Forda za njegov brend.

Na snimcima se pojavljuju zvezde modelinga kao što su Amber Valeta, Džoan Smols, Karli Klos i Karen Elson koje nose čuvene Ford komade koji su privukli pažnju celog sveta kada su prvobitno objavljeni. Na snimcima se, naravno, pojavljuje i sam kreator, koji se može videti kako posmatra svoje kreacije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TOM FORD (@tomford)

Fordov povratak 2010. dospeo je na naslovne strane širom sveta mode njegovom prvom ženskom revijom u poslednjih šest godina. Dizajner se potrudio da ovom prilikom pruži što je moguće više sjaja, sa Terijem Ričardsonom kao ekskluzivnim fotografom, sa vrhunskim modelima kao što su Farida Kelfa, Emanuel Senijer i Lorin Haton, kao i slavnim ličnostima poput Bijonse i Džulijan Mur koje su prošetale pistom. Amber Valeta i Džoan Smols, koje se pojavljuju u ovogodišnjoj kolekciji „Arhiv“, takođe su bile modeli na toj prvoj reviji ženske odeće.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TOM FORD (@tomford)

Glasine o potencijalnom Fordovom odlasku podstaknute su prodajom istoimene modne kuće Estee Lauder prošlog novembra ugovorom vrednim 2,8 milijardi dolara. Sada ostaje samo da se vidi ko će zauzeti njegovo mesto u brendu kada on ode.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TOM FORD (@tomford)

„Tom Ford Archive Collection“ je proslava Fordove vizije koja je učinila njegov brend onim što je danas. I dok je to možda njegova poslednja kolekcija pod sopstvenim brendom, nadamo se da neće biti poslednja koju vidimo od legendarnog dizajnera.

Luxury Experience